Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eliterna måste öppna sig

Annons

President Donald Trump – ett resultat av en maktfullkomlg elit?

På senare tid har eliterna i det politiska livet alltmer kommit i fokus genom populisternas många framgångar. Det etablerade partiernas och intresseorganisationerna ledare och representanter upplevs som maktfullkomliga, döva, självgoda och till och med korrumperade.

Detta var tydligt i senaste presidentvalet i USA, vid folkomröstningen om Brexit liksom vid olika val ute i Europa. Också i Sverige har de etablerade partierna och intresseorganisationer kritiserats.

Ett flertal händelser har spätt på kritiken och misstänksamheten. Arlas (böndernas mejeriorganisation) vidlyftiga representation, Kommunalarbetarförbundets skandaler, Svenska kyrkans kyrkopolitikers resor med dyra middagar och vin, vissa landshövdingars beteenden och vissa kommunalpolitiska äventyr med mera.

En lång rad händelser har rapporterats i massmedia som sänkt förtroendet för de styrande och ledande i samhället. Detta skapar grund för populismen och ger högerradikala partier näring

Frågan inställer sig om vi har makteliter inom politiken? Ja självklart och det har vi alltid haft. Det finns en oligarkins (fåtalsvälde) järnlag.

Redan 1915 skriver statsvetaren/sociologen Darcy K. Leach att varje organisation, oavsett om den är demokratisk eller auktoritär, så småningom och oundvikligen utvecklas till en oligarki (fåtalsvälde). Detta beskrivs i Political Parties: A Sociological Study of the Oligarchical Tendencies of Modern Democracy, översatt 1915. Oligarkins järnlag beskrivs i tre steg:

• En organisation kräver administration.

• Administrationen ökar makten hos vissa i organisationen.

• Makt korrumperar.

Detta beror inte på någon ledares ondska utan på strukturella orsaker. Varje organisation behöver någon form av ledning.

De som är engagerade och tar ett större ansvar i organisationen belönas med ledande roller. Ledningen organiserar sig därefter som en grupp för att stärka sina gemensamma intressen. När en organisation blir permanent, bildas ett funktionärsskikt, som förr eller senare blir till fåtalsvälde (oligarki).

Varje organisation som vill åtnjuta medborgarnas förtroende måste bekämpa tendenser till oligarki och låta sig vara en för media öppen organisation. Försiktighet med representation och liknande utgifter måste iakttas.

Ledande personer måste kontinuerligt bytas och en cirkulation av funktionärer ske. Man måste tolerera öppen debatt i organisationerna och den så kallade partidisciplinen måste ersättas av fri debatt även om det på kort sikt kan försvåra beslutsamhet men det ger bättre effekter och förtroende på sikt. Medborgarnas är toleranta mot dem som erkänner fel öppet och som ändrar sig. Dessa vinner uppskattning.

Misstänksamheten försvinner i takt med att interaktionen med medlemmar och medborgare ökas. Medborgarnas spontana åsikter måste ses som viktigare är stela valmanifest.Hade sådant fungerat hade vi sannolikt inte haft högerpopulistiska partier som mellan var femte eller fjärde medborgare kan tänkas rösta på idag.

Karl-Erik Andersson, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons