Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elkunderna betalar nästan hela det svenska försvaret

Annons

Sveriges snabba höjning av elskatterna börjar nu nå besvärande höjder. Med förslagen i regeringens budgetproposition kommer elkunderna att betala cirka 50 öre/kWh i elskatt, avgifter för elcertifikat och moms. Det innebär att avsevärt mer än halva elkostnaden går rakt in i statskassan.

Elkunderna kommer nästa år, om inte ytterligare höjningar tillkommer framöver, att betala uppemot 40 miljarder till staten. Den höga elbeskattningen trycker undan elkundernas möjlighet att tillgodogöra sig lägre elpriser. Därtill bidrar detta till att förstöra ryktet för den avreglerade elmarknaden.

Det senare är skälet till varför elbranschen nu måste reagera. Det måste finnas en gräns. Eljest liknar detta bara dansen kring den guldkalv för statskassan som elbranschen synes vara.

Hur mycket motsvarar 40 miljarder i statsinkomst? En enkel titt i statsbudgeten visar att detta nästan helt kan finansiera antingen försvar och beredskap mot sårbarhet 43,4 miljarder kronor eller statsskuldsräntor med mera 43,2 miljarder kronor. Internationellt bistånd, 26 miljarder kronor, klaras med råge.

Elbranschen har länge kritiserats för att elmarknaden inte fungerar. Skatteproblematiken bidrar givetvis till den slutsatsen. Det är viktigt att elkunderna blir varse detta.

Därtill finns det inslag i statsbudgeten som är motsägelsefulla.

Å ena sidan:

Sverige har ett elsystem som till 95 procent är baserat på vattenkraft och kärnkraft - produktion som inte avger koldioxid och därmed inte belastar växthuseffekten ytterligare. Detta är en produktionsapparat som internationellt sett anses vara ett föredöme.

Å andra sidan:

Sveriges obefintliga marginaler i elförsörjningen har lett till bred samsyn att vi på olika sätt måste bidra till att ny elproduktion kommer till stånd. Detta har till och med energiminister Mona Sahlin medgett. Elbranschen är starkt oroad över hur den kommande vinterns elbehov skall klaras, om det blir riktigt kallt. Eventuellt kommer vi för första gången i modern tid att få uppleva att delar av Sverige släcks ned enligt ett roterande schema.

Att i det läget "klippa till" med två miljarder i ökad beskattning av vattenkraften och en miljard kronor i ökad skatt på kärnkraften samt att plocka bort stöden till den småskaliga vattenkraften försämrar förutsättningarna till offensiva investeringar.

Det må vara ofarligt för finansministern att höja skatteuttaget för kraftverk, eftersom dessa knappast flyr landet. Men signalen är förödande.

Vi måste få samling kring hur landets elförsörjning skall tryggas och det behövs en nationell samling om den framtida elförsörjningen. Sena kompromisser, som får så skadliga effekter, är inte bra - även om de ges ett ädelt motiv i form av "grön skatteväxling".

Peter Fogelklou

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons