Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En budget för hållbar välfärd och miljö

Annons

I dag lämnar regeringen en budget till riksdagen. Vi gör det i ett läge då landets ekonomi är stabil, investeringarna ökar, inflation och räntor är rekordlåga. Framtidstron ökar bland hushåll och företag och ohälsan minskar. Tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik och starka offentliga finanser är det möjligt att göra ytterligare satsningar för att pressa ner arbetslösheten, att satsa på utbildning och forskning och att utveckla kvaliteten i välfärden.

De gemensamma resurserna växer, helt enkelt, och den styrkepositionen vill vi socialdemokrater använda för att bryta arbetslöshet och utanförskap, inte till stora skattesänkningar som moderaterna vill. För oss socialdemokrater är arbete åt alla en av våra absolut viktigaste frågor. Den frågan har i alla tider varit vår drivkraft och kommer så att vara fram till den dagen då vi nått vårt mål om full sysselsättning.

Vi är djupt oroade över att trots högkonjunkturen och stora vinster i företagen är alldeles för många människor utan arbete. I Västmanland är just nu 7 607 personer öppet arbetslösa. Vi måste se till att flera kommer i arbete ? inte sänka ersättningarna till de arbetslösa som moderaterna vill. Därför innehåller årets budget kraftiga satsningar i ett sysselsättningspaket som ger 55 000 personer arbete, utbildning eller praktik. Dessutom får 17 500 fler personer möjlighet att studera vid landets högskolor och universitet.

Förra året startades cirka 40 000 nya företag i Sverige. Inte på 20 år har nyföretagandet varit så högt. I årets budget tillför vi resurser till industriella utvecklingscentra, småföretag får bättre möjligheter att satsa på forskning och utveckling. Vi ger 100 000 företagare möjlighet att anställa sin första medarbetare med sänkt arbetsgivaravgift. Förenklingsarbetet för småföretagare fortsätter och vi gör en långsiktig satsning på svensk industris strategiska framtidsbranscher i samarbete med näringslivet och fackliga organisationer.

Kampen mot arbetslösheten går hand i hand med arbetet att höja kvaliteten i den offentliga sektorn. Genom vår satsning på så kallade plusjobb får den offentliga sektorn möjlighet att anställa 20 000 personer som annars har svårt att komma in eller tillbaka på arbetsmarknaden. Plusjobben vänder sig till dem som varit arbetslösa i minst två år och kan innebära slutet på en ond cirkel av arbetslöshet och utanförskap.

Vi socialdemokrater tror inte på ett samhälle där olika grupper ställs mot varandra, arbetslösa mot dem som har arbete, sjuka mot friska. Vi kan alla drabbas av sjukdom eller bli av med jobbet. Då behövs en generös ekonomisk trygghet tills vi åter är i arbete. Därför höjer vi taket i sjukförsäkringen och behåller nivåerna i försäkringarna. Moderaterna vill rasera den svenska modellen genom att urholka våra trygghetsförsäkringar till skamnivåer

Sist men inte minst vill vi lyfta fram byggandet av det gröna folkhemmet för att stärka Sverige som tillväxtnation och samtidigt ta ansvar för planeten Jorden. När hoten mot klimatet och miljö blir allt tydligare väljer vi en tuffare miljöpolitik. Vi aviserar ett stort antal insatser i årets budget som bidrar till en hållbar utveckling på miljöområdet. Det är satsningar bland annat på höjda anslag för energiforskning, ny teknik, grön skatteväxling, ett nationellt program för energisnålt byggande och vindkraft.

Vi inför i årets budget också ett särskilt stöd så att de 145 000 småhus, varav nära 2 500 i Västmanland, och 105 000 lägenheter vars enda uppvärmningsform är olja ska kunna växlas över till hållbara alternativ. Hushåll med direktverkande el erbjuds ett särskilt ROT-avdrag för att växla över till annan uppvärmning. Det stödet kan beröra 6 400 västmanländska småhus.

I socialdemokraternas Sverige vill vi fortsätta att skapa goda livsvillkor för alla människor. Med årets budget tar vi ytterligare steg på den inslagna vägen. Ännu finns mycket kvar att göra. Men vi avvisar bestämt den väg som moderaterna och deras vapendragare pekar ut; ökade klyftor, försämrad trygghet för löntagare och familjer och en bristande insikt om vikten av en aktiv och framtidsinriktad miljöpolitik.

Mona Sahlin

Paavo Vallius

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons