Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En feminism icke värd namnet!

Annons

Debatt

Så har då, efter månader av spekulationer, Feministiskt initiativ (FI) bildats. Feminismen ska upp på den politiska dagordningen, vilket borde glädja alla män och kvinnor som framför sig ser ett samhälle där jämlikhet och jämställdhet råder. Eller?

För med FI i ryggen har vi så ritningen som ger oss svaret på hur, vad och med vilka medel - så på med blåstället så börjar vi bygga! Socialdemokrater och moderater, vänsterpartister och folkpartister - alla kan vi samlas under den gemensamma flagga som feminismen flyger! Ja, med undantag för kd, förstås.

Inte? Ni menar att det inte finns en enande feministisk flagga? Men när folkpartisterna driver frågan om "pigavdrag" och vänsterpartiet hellre vill satsa på en individualiserad föräldraförsäkring gör man det utifrån feministiska förtecken.

Vadfalls! Har vi månne blivit lurade?

En feminism värd namnet är inte frånställt politiska dimensioner. Vägen till att nå ett jämställt och jämlikt samhälle kräver politiska beslut och avvägningar.

Det är därför som det inte finns "en feminism" utan många teorier om hur man ska få till stånd ett samhälle där kön inte ska spela någon roll.

Men det finns andra hinder för att kvinnor och män inte får leva i ett jämlikt och jämställt samhälle - till exempel klass.

I exemplet ovan, om pigavdrag mot individualiserad föräldraförsäkring, är det ingen diskussion om huruvida det hjälper specifikt kvinnor utan snarare - vilka kvinnor, i vilken samhällsklass och på bekostnad av vad och vilka?

FI:s försök att urholka feminismen dess politiska innehåll gör feminismen ofarlig och då anser jag att de dels lurar väljarna och dels är ute och snurrar i ganska snårig terräng.

Ulrika Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons