Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En god nyhet försummades

Annons

Är goda nyheter dåliga? Ja, förlåt, men det är faktiskt inget skämt!

Jag menar så här: Är goda nyheter värdelösa i alla avseenden? Totalt värdelösa för medias reaktioner? Det borde de inte vara!

För oss lyssnare, tittare eller läsare är de tvärtom nödvändiga, vi behöver dem för att orka leva vidare, så enkelt är det! Och, för politikerna borde det vara obligatoriskt att speja in alla goda nyheter, de har ju medhjälpare som kan följa våra nyhetsflöden.

En morgon i mars blev jag klarvaken direkt, när jag knäppt på P1 i radio och hörde det här:

I Jönköping hade man kommit på många enkla, bra sätt att förebygga fallskador bland äldre, och på det viset också "upptäckt", att man skulle kunna spara miljoner åt samhället! Det som intresserade mig var naturligtvis den förbättrade omvårdnaden, så jag skrev ett gratulationsbrev till projektledaren, sjuksköterskan Rose-Marie Johansson. Sen har jag undrat mycket över fortsättningen, har man i Jönköping drunknat i telefonsamtal från övriga Sverige? Har media av alla de slag i hela landet hjälp till att sprida den goda nyheten?

Min nyfikenhet tog över hand, och nu, ett halvår efteråt, ringde jag till de tre tidningsredaktörerna som jag trodde hade skrivit massor om det här. Jo, tack! En liten notis i två av dem, och på den tredje av dem visste man inte, om något alls hade skrivits ...

Tack vare en sköterska fick jag veta, att det stått en artikel om det i deras facktidning. En signal dit, och nästa dag låg nummer sju av Vårdfacket i min brevlåda. Behöver jag säga att jag slukade den? Ska försöka sammanfatta, vad redaktör Anders Olsson skriver om projektet vid Kristinedals äldreboende i Jönköping:

Sex steg gav färre fall.

1. Utbildning i att förebygga fallolyckor

2. Bedömning av fallrisk för nyinflyttade och boende som fallit

3. Regelbundna träffar där fallrisken bedöms och åtgärdas

4. Systematisk granskning av allas mediciner

5. Riktlinjer för användande av höftbyxa

6. Broschyr och muntlig information om att förebygga fall till alla boende och eller anhöriga

Det här förhindrar fall:

* Halkfria skor som sitter stadigt på fötterna

* Halkskydd under mattorna

* Inga höga mattkanter

* Bra belysning

* En lampa som nattetid får lysa på toaletten

* Telefonen placerad jämte sängen

* Ett glas vatten på nattduksbordet

* Inga lösa sladdar på golven

Fall i siffror:

* 30 procent av personer över 65 år faller i sitt ordinarie boende

* 60 procent av dem i särskilt boende faller

* 40 procent av dem som faller ådrar sig en lindrig eller måttlig skada

* 10 procent skadas allvarligt

* 1-2 procent drabbas av höftfraktur

För patienter med extra stor fallrisk rekommenderas höftskydd. Förvirrade patienter kan få en larmmatta nedanför sängen. Då märker personalen när någon är på väg upp ur sängen och den som faller blir inte liggande utan hjälp.

Alla som fallit eller riskerar att göra det diskuteras vid regelbundna team-träffar, och då finns alla personalgrupper med!

Samverkan mellan alla inom vården har betytt allra mest, individuella åtgärder föreslås och dokumenteras för att sen kunna följas upp. Sköterskor och läkare går gemensamt igenom patienternas medicinering.

Rose-Marie Johansson har tidigare arbetat med att förbättra omvårdnaden för patienter med höftfrakturer. För att i stället försöka förhindra fallolyckor inledde hon ett samarbete med personalen på Kristinedals kommunala äldreboende i Jönköping. Den gruppen har nu landstingets uppdrag att utarbeta riktlinjer som ska förebygga fallolyckor för hela länet.

Rose-Marie Johansson understryker, att de vill nå ut till alla äldre, var de än bor. Risken att falla är stor, vare sig man bor hemma eller på en institution, vilket klart syntes av statistiken ovan.

Måtte denna goda nyhet nå ut i hela landet! Genom tv, radio och tidningar borde det väl kunna gå fort? De insparade miljonerna ger väl ytterligare en stimulans eller?

Låt oss få reda på alla goda nyheter hela tiden! Var inte så snåla med just dem! Jag har lyckats räkna ihop tre goda nyheter på ett halvår, det vill säga en enda god nyhet varannan månad! Vi behöver minst en om dagen!

Inom Jönköpings län pågår cirka 1 000 olika projekt för att förbättra vården. Ge oss en blänkare om dem dagligen och be sen alla övriga län i landet att berätta om sina goda idéer i en ädel tävlan! Det dröjer säkert länge, innan vårdens alla fina uppslag tar slut. Sen kan skolan ta vid, och så vidare. Vilken spännande och rolig framtid för oss alla! Upp till kamp för allt som är bra!

MARIANNE ISRAELSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons