Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gymnasieskola för kunskap och jämlikhet

Annons

Den skolpolitik som socialisterna nu driver i Västerås gynnar enligt min mening inte eleverna. Tvärtom missgynnar den elever från icke studievana hem. Är detta en skolpolitik som socialdemokraterna vill fortsätta försvara?

Som folkpartiets representant i utbildningsnämnden har jag fokuserat på att upprätthålla kunskapsidealet och värna betygsinstrumentets status, det instrument som visat sig vara ett av de mest rättvisa. Socialdemokratiska skolpolitiker, påhejade av vänsterpartiet, driver dock en politik som går ut på att dörren till gymnasieskolans utbildningar är vidöppen - oavsett förkunskapskrav. Vilken företagare vill anställa en elev på de grunderna?

Den nuvarande majoritetens skolpolitik är totalt felaktig. Skolan måste få ställa krav. Det ska vara naturligt att kämpa till sig ett godkänt betyg i ämnet svenska. Man ska inte få kunna gå vidare om man inte har tillräckliga förkunskaper med sig - undantag görs med all rätt för elever som inte bott så länge i Sverige. "Arbetslinjen" ska gälla även i skolan, det ska löna sig att kämpa.

En nationell rapport som kom i våras visade att den svenska staten årligen lägger en miljard kronor på att lappa och laga kunskapsbrister från grundskolan! Detta är en tydlig följd av socialdemokratisk skolpolitik. Ett resursslöseri med våra gemensamma skattepengar. Tänk om resurserna i stället kunde gå till att öka lärartätheten eller öka andelen lärare med behörighet på våra skolor. Eller varför inte till att återupprätta en fungerande elevvård?

Folkpartiets förslag om skärpta behörighetskrav för gymnasiestudier i Västerås har under flera år avfärdats av socialdemokraterna. Men i juni hände något som för ett år sedan var helt otänkbart. Socialdemokraterna biföll ett förslag från undertecknad om att införa särskilda riktlinjer för intagning av elever som inte har behörighet till gymnasiet. Dessvärre var dock inte dokumentet tillräckligt tydligt för att uppnå den modell som folkpartiet förespråkat, nämligen att de grundläggande kunskaperna ska läsas in innan sådana elever får börja sin gymnasieutbildning.

Socialdemokraterna gick ändå med på att ta fram riktlinjer, uppenbarligen börjar de inse att deras skolpolitik är dömd att misslyckas. De studier som görs visar att det finns en stark koppling mellan elevernas kunskapsnivå från grundskolan och hur de sedan lyckas på gymnasiet. Därför var det viktigt att folkpartiets krav fick gehör, det vill säga att elever med noll poäng inte ska kunna antas på ett program. Det har socialdemokraterna tillåtit i ett antal år. Jag förstår fortfarande inte hur de kunde utsätta eleverna för detta. Trodde de verkligen att en elev kan klara av att läsa in grundskolans och gymnasieskolans ämnen samtidigt utan att ha med sig något i ryggsäcken?

Folkpartiet menar att detta är oacceptabelt och att ställa tydliga krav redan från grundskolan är en akut åtgärd som måste till omgående. En slutsats som jag kan dra är att vår socialliberala skolpolitik verkligen värnar om eleverna och en jämlik skola, en liberal skola utsätter inte eleverna för det socialdemokraterna gör i dag.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons