Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lysande framtid för Västerås

Annons

EU-kommissionen har just presenterat sitt program för att lösa Europas energiproblem samt bidra till undvikande av en global miljökatastrof. Tre stora problem avtecknar sig för Europa, nämligen klimatet, risken för politiskt beroende av Ryssland, samt att vara i händerna på de stora globala energikartellerna.

Världens största problem är dock ökningen av koldioxid och kväveoxider som ökar växthuseffekten och påverkar vårt klimat. Något som alla vet får ödesdigra konsekvenser. Förbränning av fossila bränslen som gas, olja och kol måste ersättas av något annat.

Det finns i grunden två rena energiformer och det är kärnenergi och solenergi. Vattenkraft och vindkraft är också rena men är varianter av solenergi. Biobränslen är en mellanform av fossil energi och solenergi och innebär faktiskt utsläpp av koldioxid. Därför står forskning och utveckling av energiformer inför en gigantisk utmaning för att inte säga kris.

Denna kris är dock en möjlighet för Västerås att ta till vara. Vissa har redan insett det och propagerar för att göra Västerås till ett energiforskningscentrum. Detta bör starkt bejakas. Men sådant kommer inte av sig självt. Politiker, näringslivsrepresentanter och forskare måste mötas i en medveten ansträngning och dra upp förutsättningar och handlingslinjer för att åstadkomma detta.

Några av de saker som bör manifesteras och göras:

1. Högskolan i Västerås får inte slås samman med Örebro universitet utan snarare bygga på nätverk/samarbete med KTH, Uppsala universitet och med universitet längre bort i Sverige och framför allt utlandet.

2. Bilda en tillfällig aktionskommitté med representanter från politiken, näringslivet och forskningen med målet att etablera Västerås som energiforskningscentrum.

3. Skapa former för lobbying och nätverksbyggande i Bryssel (EU-kommissionen kommer att lägga mycket pengar på forskning)

4. Sälj hem idén hos regeringen i Stockholm.

5. Skapa ett energiforskningsinstitut i Kokpunkten. Detta kan vara en symbolisk handling av stor betydelse men det är bara en mycket liten del i etablerandet av Västerås som energiforskningscentrum.

6. Bygg upp en anda och vision för Västerås där vi kan ta tag i de globala energiproblemen.

I förra och förrförra seklet var det Västerås som med Asea i spetsen förde Sverige in i det nuvarande energisamhället. Därför bör det bli 2000-talets utmaning att vara med och föra Sverige och Europa in i nästa energisamhälle där vi skapar politiskt oberoende av Ryssland och energikartellerna samt räddar klimatet genom att minska utsläppen av växthusgaser.

@Byline - endast namn:Karl-Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons