Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En måltid ska vara njutbar

Annons

Jag får alltför ofta upprörda vittnesmål om att det finns brister i mathållningen för äldre, både inom äldreboenden och inom hemtjänsten. Maten har bland annat saknat tillräckligt med näring, inte varit aptitlig och måltidssituationerna har varit trista. Rapporter har visat att äldre personer har blivit undernärda. Det är oacceptabelt att någon ska behöva riskera att få sin hälsa försämrad därför att maten och situationen runt omkring inte är tillräckligt bra.

Matens betydelse för våra äldre inom äldreomsorgen har underskattats. Mat ska vara en källa till lust, glädje, njutning, och det ska vara trevligt att äta en måltid, även i äldreomsorgen. Rätt sorts mat har stor betydelse för att kroppen ska fungera, för att sår ska läka, för att klara av en rehabilitering och bli frisk, för att vara stark och förhindra fallolyckor. Det är viktigt att uppmärksamma maten i äldreomsorgen, och det har tyvärr inte gjorts överallt.

På vissa håll har man inte serverat tillräckligt bra mat, eller mat som är osmaklig. Det är avgörande för våra äldres hälsa att maten i äldreomsorgen har hög kvalitet och ger aptit, glädje och lust att äta. Många har sämre aptit på grund av till exempel medicinering, så det är viktigt för aptiten hur maten ser ut, doftar och att hela måltidssituationen är bra.

Maten är ytterst kommunernas ansvar, men jag är äldreomsorgsminister, med ett nationellt ansvar för regler och tillsyn. Jag vill att vi ska sätta ribban högre för god kvalitet i äldreomsorgen. I dag är det mellan 60 000 och

70 000 äldre människor i vårt land som får mat i matlådor levererad till sina hem av kommunernas hemtjänst, och 110 000 personer äter på äldreboenden. Det är en viktig service och den måste skötas ordentligt.

Redan nu är det vanligaste att våra äldre trivs och äter gott, och ofta tillsammans med andra, men det är tyvärr alltför vanligt att våra äldre har anledning att vara missnöjda med maten. Jag vill höja ambitionsnivån, och det kan vi åstadkomma genom några bestämda insatser:

* Jag ska ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för maten i äldreomsorgen. I dag är det alltför skiftande kvalitet på maten runt landet och det behövs tydligare kriterier.

* Jag ska ge länsstyrelserna i uppdrag att granska kommunernas kvalitetsarbete och följa upp riktlinjerna från Socialstyrelsen.

* Vi satsar nu på utbildning av personalen inom äldreomsorgen. Regeringen har inlett Kompetensstegen, en flerårig nationell satsning på kompetensutveckling för personalen inom äldreomsorgen. Det är mycket viktigt att skapa en gedigen kunskap bland annat om matens betydelse hos den personal som arbetar närmast våra äldre.

* Socialstyrelsen ska sammanställa information om mat och näring. Denna kunskapssammanställning ska användas för att höja kunskapsnivån bland kommunernas inköpare, planerare och beslutsfattare.

Mitt mål är att maten i hemtjänsten ska vara god och aptitlig, ha näringsriktigt innehåll, levereras i tid och att måltiden ska vara en stund för njutning. Vi måste ställa krav på hög kvalitet från tillagningen, leveransen och till måltidssituationen för våra äldre.

Ylva Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons