Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En modern skola kräver mer än ordning och reda

Annons

Kunskap, kvalitet, uppföljning, ordning och reda är begrepp alla kan ställa upp på är viktiga i en modern skola, likväl som demokratisk fostran och självständigt tänkande. Det är intressant att den moderatledda majoriteten fokuserar på sådant som vi egentligen är överens om i den debatt om skolan som har förts på VLT:s debattsida.

Intressantare vore att föra en debatt om sådant vi inte är överens om. Vi tycker att det är märkligt att folkpartiet har en omodern syn på yrkesutbildningen och vuxenutbildningen. Om man dessutom ser på de förslag som högermajoriteten lagt fram i Västerås när det gäller förskolan blir bilden förskräckande:

En förskola som ska dräneras på resurser genom ett vårdnadsbidrag och där de arbetslösas och föräldraledigas barn ska straffas med kortare tider i förskolan. En yrkesutbildning som bygger på ett arbetsliv som fanns för 20 år sedan där man tror att kunskaper i matematik, svenska och engelska inte är viktigt i vissa yrken. En totalt nedrustad vuxenutbildning där framförallt den yrkesinriktade utbildningen får stryka på foten. Den nya majoriteten vill helt enkelt skrota det livslånga lärandet.

Vi socialdemokrater vill ha en modern och framtidsinriktad yrkesutbildning i takt med det moderna arbetslivets behov av arbetskraft med hög kompetens inte bara i det yrke man är verksam i. Det moderna arbetslivet kräver på alla positioner att man har goda kunskaper i de kärnämnen som borgerligheten vill rusta ned inom yrkesutbildningen.

Men det är klart, om vidare studier endast ska vara förbehållet ett fåtal och man ska sorteras tidigt i åldrarna - i begåvade, mindre begåvade, rätt bakgrund och fel bakgrund - så underlättas den moderatledda högerregeringens mål att stöpa om Sverige till ett land med en allt större del av befolkningen hänvisad till låglönejobb.

För den som inte klarat skolan så bra när man var ung och sorterats bort för att bara lära sig det nödvändigaste blir svaret senare i livet: du fick din chans, du tog den inte, nu får du stå ditt kast.

Vi socialdemokrater vill ha en förskola som har barnens perspektiv och med ett bra pedagogiskt innehåll.

Vi vill ha en grundskola där vi utjämnar skillnader mellan elever med olika bakgrund genom att konsekvent satsa resurser på skolor med elever som har det svårast. Vi vill minska segregationen genom att skapa drivkrafter för elever från olika bakgrund att gå i samma skola. Vi säger bestämt nej till elitskolor och elitklasser, där eleverna sorteras efter -begåvning- eller föräldrarnas sociala bakgrund.

Vi vill ge alla chansen att komma tillbaka i utbildningssystemet. En svår pubertet eller andra skäl som gör att man inte tillgodogör sig hela eller delar av undervisningen i ungdomsåren ska inte omöjliggöra utbildning senare i livet. Vi vill utveckla kompetensutvecklingen i arbetslivet och se till att man lär sig och utvecklar sig genom sitt arbete.

Vi socialdemokrater står helt enkelt för det livslånga lärandet från förskolan genom hela livet. Här går skiljelinjen mellan oss och våra politiska motståndare i utbildningspolitiken.

@Byline - endast namn:Anders Teljebäck

Per-Inge Ahlbäck

Christer Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons