Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En olöslig ekvation

Annons

Jag har mycket svårt att tro att vårt underbara land är översvämmat av illvilliga personer som bara sitter och håvar in "generösa" bidrag istället för att, som det en gång hette, "göra rätt för sig".

Nu är jag själv i den situationen att jag är uppsagd från mitt arbete. Euromaint, ett statligt ägt företag beslöt, i våras att stänga verksamheten i Tillberga där jag haft min arbetsplats sedan 1990. Totalt berörs närmare 200 personer och företagets insatser för att ge oss uppsagda stöd är minimala.

Verkstaden är stängd, jag har min formella anställning kvar till början på maj 2005 då jag fyllt 60. Och tro mig, jag letar jobb på alla upptänkliga vis. Det är bara det att en av moderaternas största supportrar och bidragsgivare, Svenskt Näringsliv, inte är intresserad av att anställa personer som nått dit där jag är nu på ålderstrappan, detta trots att jag har minst 5 år kvar i arbetslivet, har en god kompetens inom mitt yrkesområde, har god social kompetens etcetera.

Moderaterna har ju "lovat" att sänka a-kasseersättningen till 65 procent, men av vad? Idag är ersättningen de första 100 dagarna 80 procent av max 20 075 kronor, alltså 16 060. Den verkliga ersättningen för min personliga del blir 16 060/28 000 = 57 procent. En väsentlig skillnad med andra ord! Och om inte det är "incitament" nog att aktivt jaga jobb så vet inte jag. Med moderaternas förslag blir det räknat på samma principer 13 048, vilket ger en ersättning på 47 procent. Och sen sjunker den ytterliggare efter 100 dagar!

På vilket sätt anser moderaterna att sänkta ersättningar bidrar till att skapa fler arbetstillfällen? Det är dessa som saknas, inte viljan till att söka och ta ett nytt jobb.

En för mig olöslig ekvation är:

Vi ska jobba längre men det finns för få arbetstillfällen både för unga nyutbildade och så kallad "äldre arbetskraft”.

Vi ska vara villiga att pendla långt, alternativt veckopendla, men samtidigt ska vi ha en avkopplande fritid, vårda våra relationer, vara mer aktiva med våra barn, ta mer del i skötsel av dagis, skolor, fritidsanläggningar etcetera och senare i livet ta mer ansvar för våra äldre anhöriga.

Kan någon hjälpa mig att lösa denna ekvation?

Lars Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons