Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En reell föreningsfrihet saknas!

Annons

Hyresgästföreningens presschef Peder Palmstierna ifrågasätter i VLT den 8 november mitt påstående om det finns en reell föreningsfrihet i Sverige. Som representant för hyresgästföreningen är Palmstiernas utgångspunkt självklar. Vad jag dock ställer mig frågande till är huruvida Palmstierna reflekterat över om hyresgästerna verkligen har någon valfrihet i ordets sanna bemärkelse när det gäller förhandlingar om hyror och annat.

För det första vill jag klargöra att det inte handlar om att jag skulle vara dåligt underrättad gällande reglerna på hyresmarknaden. Det handlar om att ifrågasätta ett system och att stå upp för valfrihet och föreningsfrihet. Jag noterar dock att Palmstierna klart tar avstånd från Byggnads sätt att pungslå dem som arbetar inom byggsektorn.

För det andra är det den partipolitiska kopplingen till många föreningar jag ställer mig frågande till. Speciellt i de föreningar där du som individ inte har några alternativ att välja mellan. Innan valet stod exempelvis Hyresgästföreningen bakom partipolitisk reklam. Detta trots att budskapet inte överensstämde med alla medlemmars uppfattning. Att det finns valfrihet och alternativ är därför mycket viktigt. För att inte säga självklart.

Peder Palmstierna skriver att hyresgästen själv kan välja om de vill ha Hyresgästföreningen som förhandlare eller inte. Problemet är bara att, det allt för ofta, inte finns något reellt alternativ. Hur stort utrymme har då egentligen den enskilde att göra ett aktivt val? Rimligheten i att betala en avgift till en förening man inte är medlem i måste diskuteras och lyftas fram.

För mig är det viktigt att föreningsfriheten i Sverige kan stärkas och att inte föreningarna får en myndighetsstämpel som inte kan tvättas bort. Det kanske, trots allt, är något som Palmstierna kan hålla med mig om.

Jörgen Johansson

Rimligheten i att betala en avgift till en förening man inte är medlem i måste diskuteras och lyftas fram, skriver Jörgen Johansson (c), riksdagsledamot, Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons