Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En regeringspolitik för kvinnor och män

Annons

?Fler i arbete - mer att dela på? är titeln på vår nya regerings första budget som nu behandlas i riksdagen. En budget som på flera olika sätt gynnar kvinnor. Det behövs en offensiv politik där kvinnor och män ges möjligheter och förutsättningar, att få utveckla sina idéer, tankar och visioner. En politik där det är tillåtet att driva företag inom alla områden, en politik där det tillåts att se möjligheter och inte hinder.

Till exempel innehåller den nya budgeten en jämställdhetsbonus som kommer att ge kvinnor bättre möjligheter att behålla kontakten med arbetsmarknaden. Jobbavdraget, kommer också att ge låg- och medelinkomsttagare mer i plånboken efter skatt, vilket gynnar jämställdheten. Genom att öppna upp vård- och omsorgssektorn ges personal möjlighet att ta över verksamheter, knoppa av eller starta eget inom vård och omsorg. Detta gör det möjligt för de anställda (mestadels kvinnor) att välja arbetsgivare i betydligt större omfattning än vad som sker i dag.

Många kvinnor arbetar i dag nästan dubbelt, dels på jobbet och dels i hemmet. Därför kommer möjligheten med avdragsrätten på hushållsnära tjänster att gynna kvinnor eftersom fler får möjlighet till avlastning i hemmet. Detta kommer troligen också att göra det möjligt för betydligt fler kvinnor att våga tacka ja till en styrelsepost eller annat intressant uppdrag.

Över en miljon svenskar har inget riktigt jobb att gå till på morgonen och närmare två tredjedelar av dem är kvinnor. Därför gick vi till val på att skapa förutsättningar för fler arbeten och vår satsning på jobben kommer därför i allra högsta grad att gynna kvinnor genom att fler kvinnor får jobb.

För att fler ska vara trygga och kunna gå till ett arbete måste mäns våld mot kvinnor bekämpas. Regeringen håller på att utarbeta en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Den kommer bland annat att omfatta ett förbättrat stöd till våldsutsatta kvinnor, insatser riktade mot män som slår, insatser som ökar kunskaperna i polis- och domarkår, forskning om mäns våld mot kvinnor samt förslag till hur stadsplaneringen kan öka kvinnors trygghet i sin närmiljö. Därtill förstärks kvinnojoursverksamheterna.

@Byline - endast namn:Ann-Kristin Ekman

Anna Hård af Segerstad

Elisabeth Unell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons