Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skrämmande människosyn

Annons

Moderaterna förnekar sig inte. I onsdagens VLT skriver Hans Stackegård på debattplats ett inlägg som avslutas med orden "65 procent är ingen orimlig nivå, den är initiativdrivande".

Smaka på det ordet - initiativdrivande. Här luftas en människosyn som andas förakt och misstro gentemot dem som av olika skäl inte har ett arbete att försörja sig på. Stryp deras tillgångar så blir det nog fart på dem, tycks budskapet vara.

Vi socialdemokrater blir kallade "försvarare för bidragslivsstilen" i ett försök att utmåla oss som ett parti som hellre ser att människor lever på bidrag än arbetar. Den beskrivningen är helt fel. Arbete åt alla har alltid stått högst på vår dagordning. Arbetslöshetsersättningen är självklart inte tänkt som en varaktig inkomstkälla, utan som en hjälp att överbrygga tillfälliga svårigheter på arbetsmarknaden.

Tider av arbetslöshet kan vara längre eller kortare men jag tar bestämt avstånd från den människosyn som Hans Stackegård ger prov på när han talar om sofflocket som ett "alltför bra alternativ" för arbetslösa människor. Den livsleda och det utanförskap som arbetslösheten i sig innebär kan aldrig upplevas som något "bra alternativ".

Väldigt många människor har förtroende för vår arbetsmarknadspolitik, med solida trygghetssystem för tider av omställning i livet. Det här är ett förtroende som vi är väldigt rädda om och vi kommer naturligtvis att fortsätta kampen för full sysselsättning med full kraft. En kamp som inte gynnas av att slå mot människor när de är som mest utsatta.

Nej, Hans Stackegård, vi tror inte att 65 procents ersättningsnivå för arbetslösa är en rimlig, "initiativdrivande" nivå. Vi tror på människors genuina vilja att finna ett arbete och en plats i tillvaron där de kan växa, trivas och utvecklas. Och ta ännu fler initiativ!

Paavo Vallius

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons