Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En solidarisk sjukvårdspolitik nära dig

Annons

Sjukvården består av hus, institutioner och administrativa nivåer. Den bilden har jag fått när jag tagit del av de senaste årens debatt på VLTs debatt- och insändarsidor.

De kommande årens diskussion om sjukvården i vårt län måste i stället ta sin utgångspunkt i patienten och den enskilda människans situation. Då blir det behandling och tillgängligheten som sätts i blickfånget och inte institutionerna eller vem som utför viss vård.

Vi socialdemokrater vill ha en sjukvård där de som är i mest behov av vård; de äldre, kroniskt sjuka och funktionshindrade, ofta med sammansatta sjukdomstillstånd prioriteras.

Vi vill ha en sjukvård där den som vaknar mitt i natten med obeskrivlig värk i bröstet snabbt blir hämtad av en ambulans där den första behandlingen genomförs och personalen kopplar upp sig direkt mot sjukhusets hjärtintensiv. Vi vill ha en sjukvård där den som inte är akut sjuk, enkelt och snabbt ska komma i kontakt med och få en tid hos familjeläkaren.

Vi vill ha en sjukvård där du som har fått en diagnos och går och väntar på behandling inte ska behöva vänta orimligt länge.

Vi vill ha en sjukvård där cancerpatienter inte ska behöva vänta på vård och där vården av de psykiskt sjuka finns när den behövs.

I debatten om sjukvården står huvudsakligen två politiska inriktningar mot varandra. Den socialdemokratiska är att vården garanteras för hela befolkningen på lika villkor, finansieras solidariskt och styrs demokratiskt med öppenhet för allmänhetens insyn.

Enligt det synsättet har alla oavsett ekonomisk ställning rätt till sjukvård. Här finns inga gräddfiler för rika eller de som har kunnat skaffa sig privata försäkringar. Här har alla samma rätt att få del av de medicinska landvinningarna och en god omsorg.

Mot detta står en vård och omsorg som är styrd efter marknadens principer. Där är skattefinansieringen ersatt av försäkringar och vården fördelas efter efterfrågan. Där erbjuds den bästa vården till dem som ska kan betala för sig.

När jag tar del av vad olika partier och andra intressenter utrycker i debatten får jag intrycket att ingen vill kännas vid idén om en marknadsstyrd vård.

Därför är det förvånande att samtliga borgerliga partier, läkarförbundet med flera fackliga organisationer är beredda att sätta våra gemensamma sjukhus på börsen.

Det är naivt och aningslöst att tro att en utförsäljning av sjukhusen inte skulle leda till dramatiska konsekvenser för den gemensamt finansierade sjukvården. Att sälja ut akutsjukhusen till privata vinstintressen riskerar att bryta ner vårt gemensamt finansierade sjukvårdssystem och bana väg för en försäkringsfinansierad sjukvård.

Stora internationella kapitalintressen vill komma in på den svenska "sjukvårdsmarknaden". Om de stora akutsjukhusen säljs ut öppnar man vägen för försäkringskunder att köpa sig förtur framför andra. Successivt bryts då viljan att solidariskt finansiera sjukvården ned och vi öppnar för en situation där några köper sig en bättre sjukvård än andra.

Jag har fått i uppdrag att leda en sjukvårdspolitisk grupp inom socialdemokraterna i Västmanland som ska forma framtidens socialdemokratiska sjukvårdspolitik. Vi vill forma den politiken i samtal med västmanlänningarna. Vi förtroendevalda socialdemokrater med ansvar för sjukvården finns nära dig i din vardag och kommer att möta dig i olika sammanhang under de kommande två åren.

Anders Teljebäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons