Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stark region behöver ett universitet

Annons

Diskussionen om en sammanslagning av Mälardalens högskola och Örebro universitet har i ökande utsträckning kommit att handla om känslor och försiktighet. Det finns en berättigad oro för att man på universitetet i Örebro ser fusionen som en assimilering av Mälardalens högskola. Ändå går det inte att komma ifrån att över 75 procent av studenterna vid Mälardalens högskola saknar möjlighet till forskarutbildning vid högskolan och kanske blir utsatta för begränsningar när det gäller studier på avancerad nivå (den nya masterexamen).

Att Mälardalens högskola skulle få egen universitetsstatus inom överskådlig tid är inte sannolikt. Det har sagts att vi inte skall efterlikna Uppsala utan utveckla ett mera profilerat universitetskoncept. Detta är en riktig och god tanke, men med tanke på samhällsutvecklingen är ett så kallat tekniskt universitet numera kanske inte rätt häst att satsa på.

Mycket arbete har lagts ner på att förankra fusionen i regionen. Tunga företrädare för näringslivet är negativa, men har inte redovisat några tunga argument mot fusionen. Snarare slås man av brist på analys av vad näringslivet behöver av lokal kvalificerad forskning och utbildning. Det vore intressant att av näringslivet få information om vilka stora satsningar på utbildning och forskning som man planerar. Vad behövs för att konkurrera med världens största länder?

Berörda kommuner är också oroade av fusionstankarna, men kraftfulla insatser för att göra Mälardalens högskola till eget universitet saknas. Det pratas mycket om regionalt samarbete och samtalen i Mälardalsrådet är säkert värdefulla, men det kunde göras betydligt mer kraftfulla insatser. Varför inte nu ta tillfället i akt och bilda Triaden-regionen bestående av Södermanlands, Västmanlands och Örebro län respektive landstingen? En sådan region skulle behöva ett stort och starkt universitet med viktiga partners för forskning och utbildning i Europa.

Det finns brister i de utredningar som har gjorts om fusionen. Jag saknar främst en tydlig modell för fördelning och balans av lokal och global makt i det geografiskt utspridda nya "Trestadsuniversitetet". Sådana modeller bör tas fram inför lärosätenas styrelsebeslut den 30 september. Till dess borde också namnförslag finnas.

Vad Mälardalens högskola behöver är inte ventilerande av risker i en fusion utan kraftfulla påtryckningar på regeringen samt ekonomiskt stöd från region och näringsliv för det nya Trestadsuniversitetet. Det skulle ge framtidstro och potential för en stark regional utveckling.

Sten Lindstam

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons