Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svag näringspolitik urholkar välfärden

Annons

Socialdemokraterna med stöd av vänsterpartisterna saknar ett nytänkande för att stimulera svenskt näringsliv. Den avgörande faktorn synes enbart gälla makten, makt till varje pris. En sådan politik skadar på sikt vårt näringsliv.

Sossarna tycks ha glömt det enkla faktum att vår välfärd måste vila på ett stabilt och expansivt näringsliv. Den socialdemokratiska näringspolitiken visar tyvärr på en inrotad negativ inställning och på allvarliga brister i fråga om svensk företagsamhet. Det är inte överraskande då en övervägande del av politikerna kommer från den icke konkurrensutsatta sektorn.

De svenska företagen har lyckats väl trots en negativ socialdemokratisk attityd som motverkar tillväxten. Alla partier borde skaffa fler representanter från näringslivet. Situationen i svenska företag är i stort sett ett resultat av årtiondens beslut. Det skadar inte att kika i backspegeln.

Några fakta: Den välkände socialdemokraten Gustav Möller skissade på en långtgående socialiseringsprocess. Staten skulle överta flertalet tillgångar. Varningsröster höjdes från det egna partiet. Under 1920-talet mildrades kraven på socialisering. Fördelningsfrågorna började bli aktuella.

Under 1930-talet återupptogs diskussionerna om socialisering som ett försök att öka statens inflytande över näringslivet.

Även under 1940-talet fortsatte debatten. Många var rädda för en politisk styrning som kunde hota vissa grundläggande friheter. En socialiseringsvåg blev dock aktuell under 1960- och 70-talen, vilket ledde till miljardförluster bland de statliga företagen.

Löntagarfonderna blev ett dyrbart socialdemokratiskt fiasko. Vem minns inte detta? Orsak: bristande kompetens. Vilken småföretagare kan visa förtroende för socialdemokratisk näringspolitik?

Det är nödvändigt att rekrytera politiker med kvalificerad bakgrund i näringslivet. Inte minst gäller detta socialdemokratin. Det är nog dags att sossarna drar sig tillbaka och lämnar plats för en politik som bygger på kunskaper, samarbetsvilja, framsynthet och storsinthet.

En svag näringspolitik urholkar välfärden. Som sagt: Makten är viktigare än allt annat.

LENNART JANSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons