Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uteliggare kostar mer än en miljon per år i Västerås

Annons

Alla människor skall kunna få en säng att sova i på natten. Så är det inte för 250 hemlösa i Västerås. Ändå är den politiska majoriteten i Västerås relativt nöjd med sina insatser för hemlösa och uteliggare. Man säger i en debattartikel den 4 november i VLT att "arbetet kring missbruk och hemlöshet har struktur och fungerar i stort sett bra i Västerås."

Valpropagandan från socialdemokraterna och vänstern har tydligen startat. För verkligheten är annorlunda. Många av de 50-70 uteliggarna väljer att sova utomhus i stället för ett kommunalt härbärge. Är det i stort sett bra? Hur kan Mats Ericsson Co vara nöjd med att inte en enda av stadens uteliggare kan bryta cirkeln och komma ur sitt missbruk och hemlöshet?

Mats Ericson Co försöker uppfostra uteliggarna genom få dessa att stå på led och söka rekvisition på bestämda klockslag under dagen, detta för att få sova inomhus över natten. En uteliggare är oftast drogberoende och vet inte om det är söndag eller måndag och allra minst vad klockan är. Inte undra på att det står platser tomma! Det finns en kantighet i bemötandet av hemlösa som står utanför vårt samhällssystem. Vi når inte dessa individer genom biståndsprövningar och fler regler. Det är därför frivilligorganisationerna spelar så stor roll för de hemlösa för de respekterar individen och människan.

I stället för att slussa runt de hemlösa bör man införa en tak-över-huvudet-garanti! Garantin bör införas utan biståndsprövning. För att en hemlös under drogberoende över huvud taget skall kunna komma tillbaka och få en vilja att ta sig ur sin situation måste personen vara avgiftad. Så sker inte i dag. Nästintill alla personer som genomgått vården återfaller (ej avgiftade) till ett missbruk. Det innebär i klartext att Västerås stad bokstavligt talat kastar 44 miljoner i sjön på en vård som inte ger något resultat.

I dag kostar kommunala härbärgen och institutioner för uteliggarna mer än en miljon kronor per uteliggare och år. Lågt räknat. Ändå kommer ingen ur sitt missbruk. Om hälften av uteliggarna togs ur drogberoendet och växlade in på ett annat liv än de nu lever skulle samhället spara tiotals miljoner kronor som i stället kunde användas på ett bättre sätt.

75 procent av de hemlösa i Västerås tar inte mycket resurser från samhället. Snedfördelningen av resurserna och insatserna är slående. Mats Ericson hävdar att de flesta hemlösa har tak över huvudet men sanningen handlar om att de flesta bor i garage, hos släkt och vänner. Frågan är hur länge man har tak över huvudet.

I sin artikel angriper man problemet genom att fördela ansvaret för olika boenden och då även på privata hyresvärdar. Alla skall hjälpas åt. Låt oss påminna om varför kommunen har ett bostadsbolag. En vanlig invändning mot tanken att avyttra delar av allmännyttan är att det skulle medföra att kommunerna avhänder sig möjligheten att sörja för att också socialt utsatta människor får en bostad.

Kommunen kan därför inte lyfta över problemet till privata hyresvärdar. I dag fungerar dock den kommunala allmännyttan som vilket bostadsbolag som helst och kräver borgen av de individer som inte har fast inkomst och betalningsanmärkning.

Att återetablera sig på bostadsmarknaden blir allt svårare. Ej heller i den stiftelse som kommunen äger tillsammans med storföretagen i staden - Aroseken tryggar man för socialt utslagna. Med fastighetsvärden över en halv miljard går inte en krona till hemlösa trots att stadgan säger att trygga bostadsförsörjningen för alla västeråsare.

Vi föreslår därför att Västerås stad lär av Malmö stad. Låt kommunala allmännyttan Mimer och Stiftelsen Aroseken bygga bostäder för hemlösa i Västerås. Inför högtröskelboenden och sluta upp med experimentet med modulboenden i olika bostadsområden som Talltorp. Samla lågtröskelboendet till ett ställe i stället för att sprida ut det över halva stan utan tillsyn.

Jan Rejdnell

Mona-Britt Källbäck

Christer Granath

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons