Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våldtäkt är en våldtäkt för mycket

Annons

I VLT den 18 juli skrev jag om det ökade antalet våldtäkter i Västerås, och vad jag vill göra för att hindra fler våldtäkter från att ske, till exempel se över belysning och vegetation.

I en replik den 27 juli skriver vänsterpartiets Vasiliki Tsouplaki och Linn Wegemo att de hellre vill satsa på mer kollektiva insatser som fler genuspedagoger som ska hjälpa lärare att uppfylla läroplanens intentioner om att bryta traditionella könsmönster.

Samtidigt begås fler våldtäkter i såväl det öppna som slutna rummet. Det är inget fel på min och folkpartiets analys att vi måste se över att det finns fungerande gatlyktor, fler gatlyktor, och att vegetationen hålls i schack så att vidväxta buskage och träd underhålls på ett sådant sätt att dessa inte möjliggörs som våldtäktsplatser. Ofrihet föder rädsla och frihet föder trygghet. Jag och folkpartiet lovar att arbeta för att västeråsarna ska få känna sig trygga i det offentliga rummet.

Under de senaste åren har både antalet inomhus- och utomhusvåldtäkter som polisanmäls ökat. Tsouplaki och Wegemo skriver att de flesta våldtäkter sker inom hemmets fyra väggar vilket är helt korrekt, men det hindrar oss inte från att göra vad vi kan för att undvika våldtäkter utomhus.

Generellt ökar utomhusvåldtäkterna under sommaren, och man kan även se en koncentration till helger. De våldtäkter som begås i hemmet har ingen ökad koncentration under sommarmånaderna. Sedan jag skrev debattartikeln den 18 juli har än fler våldtäkter skett. Den 29 juli skriver VLT om den 77-årige man som våldfört sig på två småflickor 3 och 5 år gamla. Den 13 juli anfölls och våldtogs en kvinnlig väktare. Den 21 juli blev en kvinna våldtagen i sin lägenhet. Den 24 juli blev en kvinna våldtagen på en restaurangs toalett och fler våldtäkter kommer säkert att genomföras under sommaren.

Det verkar som att det är tillfället och omständigheterna som avgör antalet våldtäkter. Det är en verklighet som vänsterpartiet i Västerås verkar bortse från. Att förlita sig till att uppfostra en ny generation män kring synen på sexualitet hjälper inte dagens kvinnor som vill kunna gå och cykla säkert hem om kvällarna. Alla de förslag som vänsterpartisterna radat upp har kunnat genomföras under de senaste tio åren som de tillsammans med socialdemokraterna regerat i Västerås. Det hjälper nu föga att bedriva oppositionspolitik mot sig själva.

Ett faktum är att det skulle vara färre våldtäkter utomhus om fler poliser var ute på kvällar och helger. Men om svaret på det ökande antalet våldtäkter i stället skulle vara att föra en feministisk politik som vänsterpartiets partiprogram och vänsterpartisterna Vasiliki Tsouplaki och Linn Wegemo säger, så får vi kvinnor det än farligare att gå eller cykla hem under kvällar och nätter.

Ulla Lennersand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons