Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energismart tvätt sparar pengar och miljö

Annons

Genom att sänka tvättemperaturen med 10-30 grader kan hushållen i Västerås kommun spara sammanlagt 4,6 miljoner kilowattimmar el per år. På elräkningarna blir den sammanlagda besparingen i kommunen 4,6 miljoner kronor, samtidigt som utsläppen av koldioxid reduceras med hela 4080 ton.

Det motsvarar de årliga utsläppen från 1 420 vanliga bensinbilar. Och tvätten - den blir lika ren som förut! Klimatförändringarna är det största miljöhot vi står inför. Enligt forskarna inom FN:s klimatpanel förväntas den globala medeltemperaturen vid jordytan öka med 1,4-5,8 grader de närmaste 100 åren.

Det förväntas leda till fler naturkatastrofer i form av översvämningar, orkaner och stora skogsbränder. Hur allvarliga konsekvenserna av den globala uppvärmningen blir beror på hur väl vi lyckas med att reducera koldioxidutsläppen, framförallt från förbränning av olja och kol.

Vi kan alla bidra till att minska utsläppen av koldioxid genom små, relativt enkla förändringar i vardagen. En sådan förändring rör våra tvättvanor. En rapport från den tyska miljökonsulten Öko-Institut visar att man sparar drygt 40 procent av tvättmaskinens elförbrukning bara genom att sänka tvättemperaturen ett snäpp - från 90 till 60, från 60 till 40 eller från 40 till 30 grader.

En god nyhet i sammanhanget är att tillverkarna av tvättmedel har börjat få upp ögonen för nyttan med energieffektiv tvätt. Det finns nu tvättmedel på marknaden som ger fullgoda tvättresultat i temperaturer ända ner till 30 grader. De som dessutom ser till att välja produkter som är märkta med Svanen eller Bra Miljöval, kan känna sig trygga med att valet är helt miljöklokt.

Ett genomsnittligt svenskt hushåll kör ungefär 140 maskintvättar per år. Genom att konsekvent använda energieffektiva tvättmedel och en lägre tvättemperatur kan normalhushållet reducera sin energiförbrukning med omkring 70 kilowattimmar per år. Räknat på samtliga hushåll i Västerås kommun blir det hela 4,6 miljoner kilowattimmar. Och den sammanlagda klimatnyttan blir hela 4080 ton mindre koldioxidutsläpp från kolkraftverk.

Trots att elproduktionen i Sverige i princip är koldioxidfri, innebär en minskad elanvändning här på hemmaplan att de klimatpåverkande utsläppen av koldioxid från kolkraftverk i våra grannländer reduceras - med nästan ett helt kilo per kilowattimme.

Om vi leker med tanken att alla hushåll i hela Sverige sänkte sin tvättemperatur ett snäpp, så skulle de årliga klimatpåverkande koldioxidutsläppen från kolkraftverk minska med hela 270 000 ton.

Det motsvarar nästan en tiondel av det svenska nationella klimatmålet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att minska de klimatpåverkande utsläppen.

Vi kan alla bidra till att minska utsläppen av koldioxid genom små, relativt enkla förändringar i vardagen, skriver Annette Brodin Rampe, affärsområdeschef på Eon Sverige och Peter Chudi, chef för Miljöaffärer på Eon Sverige.

Annette Brodin Rampe

Peter Chudi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons