Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörskapsforum: Sala en sysselsättningsraket

Annons

Sala kommun placerar sig högst i Västmanlands län i Entreprenörskapsforums sysselsättningsindex. Indexet rangordnar samtliga Sveriges kommuner utifrån var sysselsättningen i det privata näringslivet ökat procentuellt mest. I Sala ökade sysselsättningen med 4,9 procent.

Ytterligare fyra kommuner i Västmanland, Norberg, Surahammar, Skinnskatteberg och Västerås, placerar sig över riksgenomsnittet på 3,2 procent. Entreprenörskapsforum har studerat sysselsättningens utveckling i samtliga Sveriges kommuner och konstaterar att 85 procent av alla nya jobb skapas i det privata näringslivet.

Regeringen Reinfeldt har som övergripande mål att återupprätta den så kallade arbetslinjen. Den förda politiken syftar till full sysselsättning.

Men hur skapas och försvinner arbetstillfällen och vilka lärdomar kan vi dra av det?

I Entreprenörskapsforums sysselsättningsindex studeras sysselsättningsutvecklingen i Sverige. Statistiken baseras på uppgifter från Statistiska centralbyrån och avser 2007, det senast tillgängliga året för siffror på kommunnivå.

Bäst placerar sig Haparanda, där sysselsättningen i privat sektor ökade med 9,3 procent på ett år, följt av Nynäshamn och Pajala, 8,1 procent. Riksgenomsnittet var en ökning med 3,2 procent.

Från studien kan tre lärdomar lyftas fram:

w Jobben skapas i det privata näringslivet. Den privata sektorn är dubbelt så stor som den offentliga och av alla nya arbetstillfällen skapas 85 procent i det privata näringslivet.

w Det privata näringslivet har en hög sysselsättningsdynamik. Över vart femte privat arbetstillfälle omsattes under 2007. Nya arbetsplatser skapades medan andra växte, minskade eller försvann helt.

w Sysselsättningsökningar kan främst hänföras mindre företag och kommuner med en hög andel mikro- och småföretag har i regel en starkare sysselsättningstillväxt än kommuner med högre andel storföretag.

I Entreprenörskapsforums sysselsättningsindex framgår var och i viss mån varför sysselsättning ökat i Sveriges kommuner. Vi hoppas att detta kan komma till användning när sysselsättningspolitiken utformas på regional och kommunal nivå. Det står klart att när det gäller sysselsättningstillväxt handlar det främst om att skapa förutsättningar för mindre företag att etablera sig och växa i kommunerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons