Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg: Bygg gärna fler höga hus

Annons

Replik Urban Levin föreslår att flygplatsen ska bebyggas för att kunna rymma framtidens boende (VLT den 22 juni). Det är dock oklart om Levin menar Västerås eller Johannisberg flygplats.

Översiktsplanen som gäller nu föreslår att Johannisbergs flygplats ska läggas ned och ersättas av stadsutbyggnad. Västerås flygplats ska å andra sidan utvecklas med fler avgångar och flygrelaterade verksamheter.

Av alla höga hus anser jag att Skrapan är mest genomtänkt.

Västerås är redan en stad med höga hus. Vi har Skrapan sedan 1990 och fler höga hus har byggts på bland annat Lillåudden, Östra hamnen och Öster Mälarstrand.

Av alla höga hus anser jag att Skrapan är mest genomtänkt med funktioner för handel, grönyta på tak, kontor, restauranger, hotell och nu även skola. Huset är flexibelt där tidigare handel ersatts av Expectrum.

Bygg gärna fler höga hus, men hur gör vi det på ett hållbart sätt? Här kan vi lära oss av Toronto som tagit fram riktlinjer för höga hus, se ”Tall building design Guidelines” från 2013. Toronto är också rankad som en grön storstad enligt Green View Index.

En av principerna i riktlinjerna är att höga hus ska byggas på rätt plats och där de är önskvärda, men att de inte hör hemma överallt.

Med rätt läge, utformning och planering kan höga hus förbättra den offentliga miljön, komplettera grannhus och bidra till en hållbar utveckling. Höga hus i Toronto följer en klassisk form med tre integrerade delar som innehåller en basbyggnad, torn och topp. Varje del spelar en särskild roll. Toppen inkluderar övre våningar och taket. Tornets utformning påverkar stadsbilden, vindhastighet, solinstrålning samt skugga i den offentliga miljön.

Enligt riktlinjerna måste höga hus utformas och placeras på ett sådant sätt att de minimerar dess påverkan på omgivande gator, parker, offentliga och privata miljöer samt existerande och framtida byggnader.

Nederst finner vi basbyggnaden vars roll är att möta den offentliga omgivningen, framhäva entréer och tilltala fotgängare. Basbyggnader ska komplettera gatorna, parkerna och de öppna ytorna och serva den publika miljön med till exempel handel och parkeringsgarage.

Torontos riktlinjer förespråkar smala punkthus som reser sig över välproportionerliga och vackra basbyggnader. Riktlinjerna visar att fristående torn ska undvikas. Vidare ska stora lådor med mycket massa och höghus med stora platta sidor undvikas. Det är viktigt med variation i byggnader och arkitektoniskt uttryck, även i tornets utformning. Var innovativ, men beakta även valen av material och konstruktionsmetoder för att skapa en långsiktig hållbarhet som bidrar till stadens övriga byggnader.

Som jag tidigare skrev uppmanar jag både politiker, tjänstemän men även byggherrar att ta del av Torontos guide för höga hus. Jag är övertygad om att vi med liknande riktlinjer kan tillmötesgå västeråsarnas intressen när det gäller hållbar stadsplanering. Sen kan vi bygga med vår egen stil.

Eric Söderberg

Kristdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons