Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Ekologisk mat är bra för magen

Den största nyttan med att välja ekologisk mat är att den producerats utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Annons

Enligt Livsmedelsverket innehåller urinen hos personer som föredrar ekologisk mat mindre rester av bekämpningsmedel än urinen hos personer som äter annan mat.

Det är gammalmodigt att hävda att livsmedelsproduktionen måste dubbla avkastningen per hektar. I stället handlar det om att tänka globalt men handla lokalt. Människor måste lära sig att utnyttja de lokala resurserna på ett ekologiskt hållbart sätt. I dag är det ofta totalt ohållbart när regnskogar skövlas och marken bränns för att sedan ge plats åt jordbrukare. Det gäller också att stoppa jordens befolkningsökning vilket också sker då folk får bättre ekonomisk standard.

Enligt rapporten Ekologisk produktion – möjligheter att minska övergödning ger ekologisk produktion mindre risk för övergödande utsläpp av kväve än vanligt produktion. Det finns dock en del problem med ekologisk produktion, till exempel högre andel utsläpp av fosfor på växtodlingsgårdar än vanligt jordbruk. Men det är också möjligt att minska på fosfor-utsläpp i ekologisk produktion genom att bruka jorden på ett smartare sätt.

Människor måste använda jorden på ett hållbart sätt. Det handlar om att återföra naturliga gödningsämnen från avfall, avlopp och djur till åkermarken. Detta gäller både fattiga och rika i hela världen. Räkna med ekologiskt även i framtiden.

Eric Söderberg

Kristdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons