Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Satsa på ekologiskt och närproducerat

Annons

Västerås stad arbetar sedan flera år med att öka andelen ekologiska livsmedel i skolor och äldreboenden. Målet är att uppnå 25 procent till 2010.

Inom Proaros finns modellen ”Ät smart” somfokuserar på miljö och hälsa. Ät smart ligger sedan till grund för livsmedelsupphandlingar.

Det pågår även samarbete med producenter i närområdet för köp av naturbeteskött.

Enligt uppgifter är Pro-aros nu uppe i 13 procent inköpta ekologsiska livsmedel. Det är bra att vi är på rätt väg men det behöver självklart förbättras. Det gäller att satsa ännu mer på både ekologisk matproduktion men även närproducerat.

Det bästa är om maten både är ekologisk och närproducerad men även icke ekologiskt märkt kan vara bra. Vissa jordbrukare uppfyller kriterierna för ekologiskt men väljer ändå att avstå på grund av de höga certifieringskostnaderna.

I Sala kommun finns ett leaderprojekt som heter Lomis, Lokal mat i Svartådalen, vilket omfattar hela Sala kommun men som drivs av Svartådalens Bygdeutveckling. Det går ut på att få fler lokala matproducenter som kan leverera till närområdet.

Det handlar även om råvaror som potatis, morötter och andra rotfrukter. Nu ska Sala kommun utreda möjligheterna att prioritera lokalt producerade råvaror i upphandlingarna av livsmedel.

Jag tycker att Västerås stad ska hålla ögonen öppna för vad som händer i Sala och se över alla möjligheter att köpa in lokalt producerade livsmedel. Dessutom ska vi i den nu pågående livsmedelsupphandlingen se till att nå målet 25 procent ekologisk mat 2010.

Eric Söderberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons