Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Se upp för radikal ekologistisk aristokrati

Annons

Linn Aldén framförde ett antal felaktiga påståenden i VLT. Det är viktigt att framföra att arbetet med Västerås 2026 Översiktsplan beslöts av kommunfullmäktige den 6 maj 2010, det vill säga innan den nuvarande rödgröna majoriteten fanns till.

Vidare påstår Aldén att Gäddeholm och andra byar såsom Örta-gården och Barkarö är små städer och att det skulle byggas jättelika handelscentrum runt dessa områden. Jag vill bara meddela att hennes eget parti deltagit i beslut som gynnar utvecklingen av dessa områden. Hennes parti vill till exempel att det ska dras en stor väg till Gäddeholm. Sedan är besluten avseende handelscentra frikopplad från planeringen av byarna.

Det är lätt att falla för frestelsen och hålla med Aldén i hennes beskrivning av ett hållbart samhälle. Hon skriver med många ”ska” om hur ett hållbart samhälle kan se ut. Men jag är rädd för att det ska skapas en radikal ekologistisk aristokrati, där politiker och tjänstemän bestämmer vad folk ska göra, var de ska bo och vad de ska ägna sin fritid åt.

Min mening som kristdemokrat är i stället att vi ska skapa ett hållbart samhälle genom enskilda människors engagemang, ett starkt föreningsliv och politiska beslut som gynnar en hållbar utveckling. Politiker måste lära sig att lyssna på vad folk vill och genomföra detta.

Människor vill bo miljösmart, köra miljöbil, cykla till jobbet och ägna mer tid åt att umgås än att hysterishoppa. Det är vi kristdemokrater övertygade om. Det som krävs är att de ekonomiska systemen gynnar en sådan utveckling, vilket vi kristdemokrater vill. Jag upplever att vi kommit så långt i Sverige att lagstiftningen tyvärr sätter käppar i hjulen för dem som vill ta steget till att leva riktigt miljösmart.

Ta det här med egen producerad el. Tänk om varje familj som har ett eget hus i söderläge satte upp en solpanel! I första hand använder de elen själva men låter överskottet säljas ut på elnätet. De kan också använda elen till sin elbil och därmed minska utsläppen av växthusgaser radikalt. Huset familjen bor i är ett passivhus som knappt behöver något tillskott av värme. I dag är det dock både krångligt och dyrt att genomföra detta. Regelverket har inte hunnit med utvecklingen helt enkelt.

Jag vill gärna fortsätta tro att människor innerst inne är goda. Vi människor måste hushålla med vår ekonomi och därmed måste alla insatser som främjar god miljö vara ekonomiskt hållbara. Detta kallar vi kristdemokrater för förvaltarskapsprincipen. Alla politiska beslut som syftar till att förbättra miljön måste därmed också gynna människors privatekonomi. När detta fungerar kommer vi se en snabbare hållbar utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons