Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Skydda människors integritet!

Först av allt är jag glad för att den kristdemokratiska gruppen EPP segrade i valt till EU-parlamentet.

Annons

Vi kristdemokrater i Sverige är stolta över att ingå i denna grupp som verkar för att beslut ska fattas på så låg nivå som möjligt, vilket kallas subsidiaritetsprincipen. 

Kristdemokraterna arbetar även för transparens och frihet för medborgarna. Jag är emellertid orolig för Piratpartiets framgångar i valet. I Sverige fick Piratpartiet sju procent av rösterna. Jag tolkar det som att de etablerade partierna inte har lyssnat tillräckligt på människor som värnar om sin integritet. I första hand tror jag de yngre väljarna röstade på Piratpartiet som en protest mot statlig och överstatlig kontroll av medborgarna.

Min mening är dock att Piratpartiet inte ska behövas. De etablerade partierna måste därför ta deras synpunkter på allvar. 

Kristdemokraterna värnar de mänskliga rättigheterna och griper in mot orättvisor. Jag anser därför att Kristdemokraterna ska vara ett regeringsparti som lyssnar på Piratpartiets företrädare och debatterar frågorna i Sveriges riksdag. 

Vad är det då för frågor som ska debatteras?

Värna om den enskildes privatliv. Staten och dess myndigheter ska följa yttrandefrihetsgrundlagen.

Min mening är att medborgarna ska ha samma rättigheter att hålla information i e-post lika hemlig som i vanliga brev. Det ska vara förbjudet att avlyssna medborgare eller läsa medborgares brev och e-post utan domstolsbeslut.

Information inom staten, myndigheter och andra offentliga organisationer ska fortsätta vara öppen och transparent. Detta ska även gälla för hela EU.

Upphovsrätt och fildelning behöver debatteras mer. Det behövs en öppen debatt i riksdagen utan prestige. Kristdemokraterna utgår dock från att fildelning utan tillåtelse från upphovsmakaren är olaglig. Om upphovsmakaren ger tillstånd genom information på fildelningssidor är det dock okej att ladda ner exempelvis musik. 

Det mest oroande är risken för att vi går mot ett övervakningssamhälle. I dag har vi ett lillebrorsamhälle där vi övervakar varandra. Det håller på att skapas en moral där det är okej att begå brott så länge ingen ser en. Det sätts upp övervakningskameror och vi filmar varandra med våra mobiltelefoner. 

Jag tycker att moralen i stället ska utgå från att människor vill göra rätt vare sig de är övervakade eller inte. Det är vi människor som måste bygga upp moralen och se till att samhället klarar sig utan ett övervakningssamhälle. 

Jag vill att samhället ska vara öppet och transparent och vi ska värna om människors integritet. Jag värnar också om upphovsrätten och anser inte att fildelning utan tillåtelse från upphovsmakaren ska vara lagligt. Men frågan behöver debatteras mer.

Eric Söderberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons