Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Olofsson: Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker vore bra för små bryggerier

Annons

Är tillåtet i alla andra EU-länder

Hantverksbryggerier vill kunna sälja direkt till besökande kunder.Foto: VLT:s arkiv

Inom kort har våra riksdagsledamöter en unik möjlighet att underlätta för en ny och snabbt växande bransch - den svenska dryckesindustrin. Den 26 april väntas riksdagen ta ställning till de motioner som förespråkar en gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker från lokala producenter – något som finns i alla andra EU-länder.

Idag finns över 300 bryggerier med stark lokal förankring som kan möta konsumentens nyfikenhet och vilja att handla lokalt och hantverksmässigt. På köpet har över tusen nya jobb skapats, enligt en aktuell rapport från LRF.

Idag finns över 300 bryggerier med stark lokal förankring som kan möta konsumentens nyfikenhet och vilja att handla lokalt och hantverksmässigt

Den bästa möjligheten vi bryggare har att träffa svenska konsumenter är genom bryggeribesök, där vi berättar om den mångtusenåriga traditionen som ligger bakom ölbryggning och vilka processer och råvaror som ger upphov till särskilda karaktärsdrag. Konsumenten kan därmed få en helhetsupplevelse genom att också kunna köpa med sig några flaskor.

Det skulle ge ett enormt mervärde och locka fler att intressera sig för vad som hamnar på bordet och i glasen. En gårdsförsäljning är viktig för att bygga våra varumärken och marknadsföra våra produkter internationellt, både till konsumenter och återförsäljare.

En gårdsförsäljning är viktig för att bygga våra varumärken och marknadsföra våra produkter internationellt, både till konsumenter och återförsäljare.

Vi kan som små producenter bara se på när stora kvantiteter öl förs in i Sverige bakvägen genom gränshandel, medan vi inte ens får sälja marginella kvantiteter från våra gårdar och bryggerier. Det vi producerar äventyrar vare sig folkhälsan eller Systembolaget. Den sammanlagda produktionen bland landets mindre oberoende bryggerier är bara några få procent av Systembolagets försäljning av starköl.

Branschen kan tillsammans med Systembolaget och riksdagen ta fram en genomtänkt grund för gårdsförsäljning som gynnar konsumenter, turismen och glesbygdens näringslivsutveckling. Finland har visat att det inom EU går att ha kvar ett försäljningsmonopol för alkohol och samtidigt tillåta en kontrollerad gårdsförsäljning som nu inkluderar hantverksöl.

Riksdagen har nu chansen att låta Sverige som sista land i EU tillåta gårdsförsäljning. Tag den!

Erik Olofsson

Hantverksbryggeriet AB, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons