Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eriksborgsröntgen: Valfriheten försvinner

Annons

Vi på Medicinsk Röntgen AB Eriksborg har verkat som fristående röntgenavdelning på uppdrag av Landstinget Västmanland sedan april 2002. I liggande sparförslag ska man på tre år dra ner 6 miljoner på våra tjänster, en orimlig summa sett till vår relativt lilla verksamhet. Det motsvarar 25 procent av det landstinget i dag köper av oss. Vi ifrågasätter starkt om detta är möjligt.

Hur har man då tänkt gå tillväga? Jo genom att centralisera remisserna till röntgenkliniken. Därmed faller tanken med vår snabba drop-in mottagning för skelett- och lungundersökningar.

Nu väljer patienten själv när han eller hon vill komma, och merparten av de undersökningar vi utför granskas, dubbelgranskas och besvaras samma dag. Vi vet från årliga patient- och remittentenkäter att patienterna är mycket nöjda med denna modell.

Vår organisation är trimmad för att hantera stora flöden av patienter i öppenvård. Att vi arbetar effektivt framgår även av den landstingsövergripande statistiken Nysam där vi ligger i topp och bidrar till goda siffror för Västmanland.

Att på röntgenkliniken blanda öppenvårdspatienter med svårt sjuka inneliggande respektive sängbundna patienter med samma effektivitet blir inte lätt. Att skicka västeråsarna ut i länet för undersökning genererar inte bara resekostnader och olägenheter för patienterna, utan rimmar också illa med dagens klimatdebatt.

Vi förordar besparingar där landstinget tar till vara våra erfarenheter. Pengar kan sparas genom förbättrad service och tillgänglighet i stället för att gå den motsatta vägen.

Våren 2006 stängdes ett välfungerande drop-in på röntgen i Köping. Dessa patienter tas bäst omhand på hemmaplan och

genom att öppna igen sparar man en miljon kronor per år. Man slipper kostnad och personaltid för adminstration av remisser och porto för att kalla, samt får som hos oss en snabb handläggning där oväntade fynd, till exempel frakturer och tumörer blir snabbt hanterade.

I det längre perspektivet kan röntgenkliniken Västerås erbjuda kvälls- och helgmottagning för öppenvårdspatienter, när avdelningens övriga verksamhet är mindre omfattande och parkeringsplatsen inte lika full.

Man kan överväga byte av teknik; till exempel att gå från röntgen av bihålor till datortomografi med lågdos vilket ger en besparing på cirka 250000 kronor per år. Att man har lab-kapacitet att ta hem undersökningar till röntgenkliniken vet vi.

Överinvestering av idag halvfulla undersökningsrum har gjorts för bortemot 25 miljoner.

Men utrustning går att sälja och Medicinsk Röntgens avdelningar i Stockholm är tänkbara köpare. Om det finns personalresurser, lämplig organisation och lokaler i övrigt är en öppen fråga. Ska det innebära en reell besparing att utföra dessa undersökningar på röntgenklinken och inte hos oss måste det ske inom befintlig budget, utan ökade kostnader för personal, administration av remisser, kallelser, eller patientresor. Om dessa förutsättningar finns är det väl självklart att man ska gå vidare. Det behövs inga sparpaket eller centralstyrd remisshantering, det är bara att öppna dörren för patienterna!

Om inte, reflektera över de försämringar det innebär för patienterna i Västmanland att nedrusta en idag välfungerande verksamhet för en sannolikt marginell besparing.

Mette Jansson

verksamhetschef

Leif Åberg

administrativ chef

Medicinsk röntgen Eriksborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons