Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ESF: Viktigt för både individen och samhället att få alla i arbete

Annons

Europeiska socialfonden, ESF, gör stora insatser i Västerås för att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden att få ett jobb. Få västeråsare känner till att det under sju år satsas över 1,8 miljarder kronor i regionen Östra Mellansverige, som omfattar Västmanlands, Södermanlands, Östergötlands, Uppsala och Örebro län. Sedan 2008 har Svenska ESF-rådet delat ut 639 miljoner kronor till sammanlagt 210 projekt i regionen.

Men det ESF sysslar med är större än så. I EU-samarbetet är det inte bara ekonomi och tillväxt som räknas. Det är också viktigt att ta social hänsyn. Social trygghet, jobb och jämställdhet har betydelse. EU är inte bara ett fredsprojekt och ett ekonomiskt sam-arbete utan också ett välfärdsprojekt, som bland annat bedrivs i olika ESF-projekt från Algarve till Arboga, från Hamburg till Hallstahammar.

Socialfonden verkar i alla 27 medlemsländer och allt vi gör syftar till att skapa fler och bättre arbetstillfällen i Europa. Varje år ger vi stöd till 15 miljoner EU-medborgare. Främst är stödet riktat till de människor som är mest utsatta för arbetslöshet och socialt utanförskap. Och det handlar om mycket pengar, närmare bestämt 750 miljarder kronor under perioden 2007–2013. Här i Sverige handlar det om över 12 miljarder kronor i cirka 3 500 projekt.

Detta är en enorm satsning till stöd för de svagaste på arbetsmarknaden inom EU. Vi talar till exempel om ensamstående lågutbildade mödrar, drogmissbrukare, människor med psykosociala problem, kriminella som kommit ut ur fängelse, hemlösa och unga människor som inte klarat sin skolgång.

Vi talar om många människor. I Sverige berörs minst 315 000 personer, varav nära 55 000 i denna region.

Trots att Sverige har ett av världens mest omfattande generella välfärdssystem lyckas vi inte involvera alla våra medborgare i samhället. Alla insatser som görs av Arbetsförmedling, socialtjänst, psykiatri och skola räcker inte till, och kommer aldrig att räcka till. Inte i Sverige och inte i något annat land heller eftersom det alltid finns individer som inte passar in i de stora generella systemen. Några faller alltid ur. Detta ser vi i hela Europa. Där kallas det social exclusion, hos oss kallas det utanförskap.

För att fånga upp dessa människor krävs det insatser som är skräddarsydda och lokala. Det krävs flexibilitet och eldsjälar. Det krävs specialsatsningar under en avgränsad tid för att fånga upp dem som ställts eller valt att ställa sig utanför.

I Västerås har vi till exempel Jobbpunkt Väst, ett lokalt jobbcentrum för arbetsgivare och arbetssökande i Västerås västra stads-delar. Projektet drivs av Bostads AB Mimer och man samarbetar bland annat med Arbetsförmedlingen, Västerås stad och Företagarna.

Sedan januari 2010 har 160 kvinnor och män deltagit i projektet, varav 73 procent har gått vidare till arbete, utbildning eller startat eget företag. Med hjälp av metoder och arbetssätt som utgår från individens behov och arbetsmarknadens efterfrågan har dessa människor hittat en plats där de känner sig behövda. 117 personer har gått från utanförskap till delaktighet.

Det är viktigt att försöka få med alla medborgare i arbete – för individens skull, men också för samhällets skull. Jobbpunkt Väst är bara en av oändligt många lite annorlunda och mycket viktiga insatser som görs inom ramen för ESF i Sverige och EU. Projekt som vänder sig till dem som i många andra sammanhang faller mellan de stora etablerade systemens kontorsstolar.

Därför är det anmärkningsvärt hur lågt intresset är för ESF:s arbete. Politiker från såväl höger som vänster saknar ofta kunskap och intresse. Medierna är än mer ointresserade. EU:s prioriteringar är politiskt intressanta och unika. 27 länder investerar mycket stora resurser till stöd för de svagaste på arbetsmarknaden. Vi tar från dem med bäst förutsättningar och ger till dem med sämst.

Det är värt mer uppmärksamhet – och mer debatt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons