Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etanol kan bli en ny svensk basindustri

Annons

Västmanlands län behöver arbetstillfällen och framtidstro. I oktober var arbetslösheten 10,4 procent, enligt Arbetsförmedlingen

Det finns samtidigt stora möjligheter att utveckla nya näringar. Enligt regeringen och riksdagen ska Sveriges fordon inte längre köras på bensin eller diesel från år 2030.

Därför måste politikerna genast införa nya regelverk som underlättar övergången till förnyelsebara drivmedel. Det kan skapa en helt ny basindustri.

En del av den industrin skulle kunna etableras i Västmanland, erbjuda många nya arbetstillfällen och utgöra en ekonomisk vitamininjektion för hela Mellansverige.

Det finns tre realistiska alternativ till en fossiloberoende fordonsflotta 2030 – biogas, el och etanol. Alla tre kommer att behövas. Biogasen främst för nyttotrafik i tätorter. Elbilen är bra för korta sträckor i stadsområden, men behöver utvecklas vidare.

Etanol producerar vi däremot i stora mängder redan i dag och kan tankas på så gott som varenda bensinstation i hela landet. I dag tillverkas etanol främst av restprodukter från skogs- och lantbruk och vi kan producera mycket mer genom strukturförändringar inom skogsindustrin.

Etanolproduktion kan bli en ny svensk basindustri och ge tiotusentals nya jobb, i en tid då skogs- och massaindustrierna liksom jordbruk och livsmedelsbranschen erbjuder allt färre jobb och hela regioner plågas av avfolkning.

Informationsbehovet i dessa frågor är stort. I en färsk TNS/Sifo-undersökning, beställd av Etanolpartiet, ser vi exempelvis en stor kunskapslucka bland svenska bilister, som tror att bensin och diesel är fossilfria drivmedel.

I Västmanland säger 24 procent av bilisterna att diesel är fossilfritt och 23 procent bensin. Undersökningen visar samtidigt att bilisterna gärna vill ställa om till fossilfritt men inte upplever att alternativen finns.

Med resultatet i hand kan vi konstatera att våra politiker till dags dato inte gjort sitt jobb, vare sig när det gäller att lagstifta eller informera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons