Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hus på månen är bra för Västerås

Annons

När Mikael Genberg berättade om sitt projekt förra året var det fler än vi som häpnade. Vad var detta för tokerier? Kan inte pengar användas på bättre sätt?

Sedan, när vi tänkte efter, insåg vi och många med oss att det Mikael Genberg dragit i gång inte alls var tokigt. Vi vill hävda att det tvärtom är en mycket intressant idé.

Så här ser vi på saken, vi som företräder både näringsliv och samhälle i Västerås: Luna Resort, som projektet heter, kan bli ett av de tekniska och vetenskapliga språng som svensk rymdindustri behöver. Det kan i sig ge viktiga impulser och spin offeffekter både på svensk forskning och svensk teknik och därmed för svenskt näringsliv. I slutänden kan det ge både jobb och skatteintäkter.

Att projektet dessutom kombineras med en konstnärlig vision om ett rött hus med vita knutar som ska stå på den grå månen i eviga tider gör inte saken sämre.

Svensk rymdforskning och svensk rymdindustri har tänt på idén till fullo. Flera svenska företag är intresserade av att finnas med på ett hörn när projektet tar fart. Statliga Rymdbolaget, som stått bakom de svenska forskningssatelliter som skickats upp sedan 1960-talet, har sagt att ett svenskt månlandarprojekt är en logisk fortsättning i arbetet.

För ett par veckor sedan kom den svenskbyggda månsonden Smart-1 fram till sin bana runt månen. Sonden har utvecklats av Rymdbolagets personal och kan ses som ett första steg mot en svensk månlandning som då troligen görs i samarbete med den europeiska rymdorganisationen Esa.

Rymden utforskas inte bara för att det är roligt. Det är ingen lekstuga för skattebetalarnas pengar. Forskning kring klimat, plasmavågor, elektriska fält kommer att förbli viktig. Att utveckla ett lands spjutspetsteknologi är dessutom ett värde i sig och det vore en strålande merit för svensk forskning och svensk teknik om vi som tredje land i världen skulle kunna landa en farkost på månen, något som i sin tur skulle vara ett steg på vägen vidare ut i rymden, mot mars och andra planeter.

Rymdbolaget lämnade på försommaren i år ifrån sig en förstudie där Luna Resort bedöms som både eftersträvansvärt, tekniskt möjligt och ekonomiskt genomförbart. Mikael Genbergs konstnärliga aspekt på det hela har tillfört projektet en ny dimension.

Rymdbolaget har också dragit månidén för Esa och den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Båda tog emot idén med förtjusning. Rymdbolaget skriver i sin förstudie: "Det som framför allt tycks attrahera är projektets karaktär av kommersiellt public-private partnership och dess möjligheter att samverka med andra explorativa projekt."

Vi instämmer. Om svensk forskning och spjutspetsteknologin inom svensk rymdindustri kan få draghjälp av en konstnär, och av utifrån kommande stödpengar som slussas in i projektet via Luna Resort, så är det bra inte bara för Sverige utan även för Västerås.

Att utveckla forskning och teknik innebär inte att man tar resurser från vård och omsorg. Det innebär att samhället utvecklas. Så har det alltid varit.

Vi vill inte avfärda, utan i stället uppmuntra ett projekt som samtidigt kan ge Västerås en plats på rymdkartan. Fördelarna är stora för Västerås och Sverige.

Åke Hillman

Staffan Anger

Gunnar Nihlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons