Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett klassamhälle skapas

Annons

Socialdemokraterna och deras stödpartier vänstern och miljöpartiet har återigen lagt ett förslag för att vältra över kostnader för sjukskrivningarna på arbetsgivarna. Det är uppenbart att det sker för är att rädda statsbudgetens utgiftstak och slippa ta ansvar för den växande ohälsan.

Förslaget vittnar om en dogmatisk och verklighetsfrämmande syn på ohälsans orsaker. Detta trots att flera undersökningar visar att långt ifrån all ohälsa kan relateras till arbetslivet eller arbetsplatsen. Många har det jobbigt att få ihop livspusslet med familj, yrkesliv och sociala relationer, vilket leder till utbrändhet.

Av en enkätundersökning som Riksförsäkringsverket gjort bland långtidssjukskrivna framgår att hälften av sjukskrivningarna beror på andra faktorer än arbete eller arbetsmiljö.

Utbrändhet är dessutom minst lika vanligt hos arbetslösa och studerande som hos förvärvsarbetande. Det är hela livssituationen som påverkar hur man mår. Därför är det helt orimligt att ensidigt belasta arbetsgivare för alla ohälsoproblem.

Förslaget går därtill emot det tillväxttänkande som socialdemokraterna utger sig för att ha. Visserligen medgav Göran Persson i våras att hans parti är en "snigel" i tillväxtfrågor men detta förslag är än värre då det undergräver och förhindrar utveckling.

Företagen drabbas av större kostnader trots att de stora ohälsotalen finns i den sektor, bland annat skola och vård, som politikerna styr.

Om ohälsan i offentlig sektor ska bekämpas krävs en mångfald med fler arbetsgivare, mindre arbetsorganisationer och större inflytande för den enskilde medarbetaren. Tyvärr hindrar socialdemokraternas ideologiska skygglappar just detta, vilket leder till stigande kostnader och att fler känner sig utanför.

Med förslaget riskerar också de svagaste grupperna på arbets- marknaden, långtidssjukskrivna, kroniskt sjuka och funktionshindrade att i än högre grad gallras ut. Vilken arbetsgivare kommer att våga satsa på en arbetstagare som kan bli långvarigt sjuk, redan är kroniskt sjuk eller har funktionshinder?

Trots att handikapporganisationerna, liksom bland annat LO och Saco varnar för detta tuffar socialdemokraterna på. Resultatet blir en arbetsmarknad med arbetssökande uppdelade i ett A- och B-lag.

Med socialdemokratiska lösningar skapas ett klassamhälle. Förslaget bör därför skrotas. Ett steg i rätt riktning vore i stället att, som kristdemokraterna gör, satsa på snabb och effektiv rehabilitering för individen utifrån dennes hela livssituation.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons