Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett samhälle av misstro växer fram

Annons
Rundgång. Rehabiliteringskedjan kan sluta i tomma intet.Foto: VLT:s arkiv

Hör du till de tusentals som av någon anledning hamnat utanför arbetsmarknaden och har svårt att komma in? Får du inget jobb kan du ju alltid starta eget.

Ja, varför blir inte vi alla vår egen lyckas smed med F-skattesedeln uppstickande i bakfickan? Då har vi ju löst problemen med jobbskatteavdrag, arbetsgivaravgifter, lönebidrag med mera.

I stället kan vi gemensamt slåss om upphandlingarna mot varandra och förlora mot företag med större muskler. Företag som norpar kontrakten, glatt plockar ut vinsten och prånglar slantarna vidare till moderbolag ut ur landet.

Där är skattepengarna utom räckhåll för åter-investeringar i vård, skola och omsorg.

Med stora hål i välfärden bör du se till att hålla dig frisk. Skulle du nu mot förmodan bli sjuk, kanske gå in i den berömda väggen av stress och oro. Ja, då kan det bli knivigt, eftersom du inte hade råd att peta in de där sociala avgifterna och a-kassan.

I väntan på vård tickar sjukdagarna raskt på och har du slagit dig riktigt hårt hinner du inte friskna till innan Försäkringskassans deadline slår till.

Nu blir det skjuts ut ur hela försäkringssystemet. Då är läkarens skrivna ord plötsligt verkningslösa och sjukintyget ogiltigt.

Har du riktig tur kanske du vinner på Försäkrings-kassans lotteri om sjuk-ersättning, men oddsen är höga och utredningen tar månader. Din redan knappa ekonomi hinner raseras totalt.

Sjuk prövas du i stället mot arbetsmarknaden för 30 kronor i timmen i aktivitetsstöd. Ja visst, nu får du visserligen jobb men det leder inte vidare till anställning.

För vem vill anställa en sjuk när man kan få en frisk? Du är nu helt i händerna på samhället och finner dig själv slåss mot allehanda myndigheter. Du är totalt utblottad, sjuk, ruinerad har fått gå från hus och hem med Kronolle flåsande i nacken, bortom all möjlighet att resa dig igen.

Men lugn, bara lugn, det är nu den allra sista ”försäkringen” faller ut, nämligen försörjningsstödet. Om du orkar vara föremål för ännu en förnedrande utredning som vänder ut och in på varenda skrymsle i jakten på dina ”undanstoppade” tillgångar.

Där du anses som skyldig tills motsats bevisats. Med handen på hjärtat ombeds du skriva på ett dokument där du lovar och svär att sträva mot självförsörjning.

Då får du en slant som håller näsan precis ovan vattenytan. Nu var det ju med de riktiga jobben utom räckhåll som gjorde dig sjuk från början. Själsligt söndertrasad och sjuk finner du dig själv jobba nästan gratis och komplettera med försörjningsstöd till existensnivå.

Undrar du vad som hände? Jo, du har genomgått rehabiliteringskedjan och åkt som i en tarm genom hela systemet rakt ut mot utanförskap. Det är här du kanske börjar fundera på den där sista lägenheten under jord där du får vila i frid, eller så har du kvar så pass mycket livsgnista och väljer ett ”tillfälligt” missbruk för att lindra smärtan av att vara förbrukad.

Japp, så var det med den rehabiliteringskedjan. Ruckar man på tryggheten då får man ett sjukt samhälle där allt fler lider av psykisk ohälsa.

Vi lever i ett samhälle där misstron mellan människor och myndigheter dominerar allt mer. Där alla gör sin egen lilla utredning och bedömning med kortsiktiga mål. Där klassklyftorna ökat markant och egot är större än människan själv.

Det behöver inte vara så här. Hur vore det om vi lyfter blicken och börjar ta hand om varandra.

Ser till helheten och börjar samverka med förståelse. Där ”alla människor har lika värde” inte bara är en ljudlös mening, utan i stället en sann attityd.

Där ett samarbete mellan människor, myndigheter, kommuner, landsting, primärvård och näringsliv blir till en självklarhet. Hur skulle det se ut om vi alla börjar ta ansvar?

Jo, vårt samhälle skulle sakta tillfriskna och människor åter få färg på kinderna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons