Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett team för patientens bästa

Annons

Det är säkert intressant för länsborna att läsa Torsten Källbergs (fp) inlägg den 28 juli. Där lovar han nytt familjeläkarprogram, ingen byråkrati, nytt ersättningssystem och total remissfrihet. Det betyder att allt ska brytas upp. Teamarbetet inom familjeläkariet ska upphöra och patienten blir lämnad åt sig själv att söka hjälp här och där.

Frågan är om Torsten Källberg har primärvårdens personal med sig? Folkpartiet sneglar på andra landsting som har sådant splittrat system, medan andra landsting sneglar på Västmanland som har en primärvård med helhetssyn på patienten och kostnadskontroll.

Det är bra att det blir tydligt att två system står mot varandra. Landstingets majoritet av socialdemokrater och vänsterpartister värnar om det professionella teamet runt patienten. Vi ser det som en styrka att läkare, distriktssköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och beteendevetare gemensamt ställer sina kompetenser till patientens förfogande. Vi vill fortsätta bygga närsjukvården utifrån den grundtanken.

Det betyder inte att allt behöver bli vid det gamla. Villkoren går att förändra vid varje nytt upprättat avtal.

Primärvård och närsjukvård står inför stora förändringar. Riksdagen har aviserat att hemsjukvården borde föras över till primärkommunerna.

Det betyder att en stor del av distriktssköterskornas arbete lämnar familjeläkarprogrammet. Läkarnas arbete ska också i högre grad än i dag riktas mot kommunerna.

Det blir allt viktigare, framför allt för vården och omsorgen om de äldre, att ha ett gott samarbete mellan landstinget och länets kommuner. Teamet runt patienten ska utvecklas, inte krympas.

Att landstingets majoritet inte gjort något under mandatperioderna är fel. Landstingets resurscentrum stödjer familjeläkarna i svåra rehabiliteringsärenden. Samma stöd får mottagningarna från psykiatrin och ortopedin.

Vi har genomfört en försöksverksamhet med viss remissfrihet till sjukgymnast/naprapat/kiropraktor. Vi har ett stort antal avtal med privata sjukgymnaster och annan rehabiliterande personal, som läkarna kan remittera till.

Landstingets majoritet vill behålla det vi har god erfarenhet av och förändra det som inte fungerar. Dit hör tillgängligheten till rehabilitering. Till skillnad från folkpartiet vill vi inte begränsa rehabiliteringen till enbart fysiska besvär. Man ska kunna komma till exempelvis beteendevetare utan remiss för ett antal besök.

Viss remissfrihet gör att patienten snabbare kan få hjälp. Men vi tror fortfarande på att läkaren efter diagnos har en roll i rehabiliteringen. Tillsammans med övriga yrkesgrupper görs den bästa rehabiliteringsplanen. Det är inte ovanligt att det behövs både läkemedel, fysikalisk eller andra terapier och tekniska hjälpmedel. Med andra ord - patienten tjänar på ett team runt sig för att rehabiliteringen ska bli den bästa.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Landstingets majoritet av socialdemokrater och vänsterpartister värnar om det professionella teamet runt patienten, skriver Glenn Andersson (s), landstingsstyrelsens ordförande, och Monika Wilander (v), landstingsstyrelsens vice ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons