Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU en given arena i kampen mot orättvisor

Annons

Valet till EU-parlamentet den 13 juni är ett viktigt val. Svenska folket ska bestämma vad det vill använda EU till. Vår EU-debatt har alltför länge handlat om ja eller nej. Nu är vi med, och därför gäller det nu vilka politiker som ska styra EU och vilken politik som ska drivas. Från vår socialdemokratiska horisont är även EU en given arena i kampen mot orättvisor.

Vi står inför ett vägval. Ska vi ha ett EU som bara slår vakt om marknadens frihet eller ska vi använda vårt medlemskap till att skydda miljön, löntagarnas och konsumenternas intressen?

Socialdemokratin vill underlätta handeln mellan medlemsstaterna, det tjänar vi alla på. Men vi ska kombinera den inre marknadens möjligheter att skapa tillväxt och jobb med krav på skydd för löntagarnas rättigheter, vilket givetvis högern är emot.

Ta det omtalade tjänstedirektivet som exempel. Vi skriver under på att man måste förenkla handeln med tjänster inom Europa. Men det får inte undergräva arbetstagarnas rättigheter. Därför kan vi inte acceptera kommissionens nuvarande förslag. Det är oklart, och kan innebära att utländska regler ska gälla för utländska arbetare i Sverige, och att det blir hopplöst att bevaka löntagares och konsumenters rättigheter

I stället slåss vi i EU för bättre arbetsrätt och arbetsmiljö, inte minst i de nya medlemsländerna. Vi vill ha stärkta fackliga rättigheter, bland annat rätt till fackliga sympatiåtgärder över gränserna. Det är lika naturligt att i dag slåss för rimliga arbetstider i EU som att vi förr slogs för åtta timmars arbetsdag i Sverige.

Hur mycket makt ska vi då "överlåta till Bryssel"? Svaret är enkelt - inte mer än nödvändigt. Det finns ingen anledning att vi beslutar i Bryssel om saker som vi bättre beslutar i Stockholm eller Västerås. Hur vi i Sverige ordnar vår välfärd finns det till exempel ingen anledning för EU att lägga sig i.

Däremot inser man lätt samordningsvinsten av att EU beslutar om miljöregler. Föroreningarna stannar ju inte vid nationsgränsen. Detsamma gäller kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten - knarksmuggling, sexslavhandel med kvinnor och barn, terrorismen. Här måste EU få makt att möta bovarna med gemensamma insatser från polis, åklagare och lagstiftare.

Det är här skiljelinjen går. När högern säger att de vill ha ett smalt EU innebär det att de bara vill ha samarbete på marknadens villkor, ett EU som bara handlar om avregleringar. De flirtar med många svenskars EU-skepsis och säger att EU lägger sig i för mycket. Men vad det handlar om är att de vill slippa att EU lagstiftar för att skydda löntagarnas och konsumenternas rättigheter, för att skydda välfärden eller slåss för en ambitiös miljöpolitik.

De säger att EU kostar för mycket, men vad de vill är att skära bort hela EU:s regionalpolitik, vilket skulle skärpa klyftorna mellan fattiga och rika i Europa, och göra det svårare för de kvinnor i Östeuropa som utsätts för "trafficking", sexslavhandel, att bryta sig loss och skaffa ett riktigt jobb.

Det blir allt tydligare att valet till EU-parlamentet handlar om samma partipolitiska skiljelinjer som här hemma. Vi är övertygade om att EU behövs för sysselsättnings- och tillväxtinsatser, för att trygga löntagarnas rättigheter och för en kraftfull miljöpolitik, det vill säga för att möta de obalanser som marknadskrafterna skapar på europeisk nivå.

Gå och rösta den 13 juni, och rösta på socialdemokraterna! GÖRAN FÄRM

ISABELLE SANNESTEDT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons