Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU går mot ökad överstatlighet

Annons

Barroso fick förra veckan böja sig inför EU-parlamentet och dra tillbaka sitt förslag till ny kommission. Detta har både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt ondgjort sig över. De säger sig vara bekymrade över att kritiken mot kommissionen är ett steg mot ökad överstatlighet och europeisk parlamentarism. Men denna överstatlighet har EUparlamentet blivit sig tilldelad av regeringarna och de nationella parlamenten i EU. Och regeln att EU-parlamentet kan fälla hela kommissionen har funnits med i alla fördragsändringar som både Persson och Reinfeldt "gjort vågen inför". Så detta är hyckleri i den högre skolan.

Dessa herrar har inte gjort något för att motverka att EU-parlamentets makt ständigt ökar. Tvärtom har Göran Persson själv varit med och bäddat för utvecklingen.

Vänsterpartiet har alltid motverkat maktöverföring till EU. Vi har verkat för att makt i stället återförs till medlemsländerna. Men vi har också sagt att när makt överförs till EU så kommer vi att ta ställning utifrån de verktyg som finns. Annars hade det varit meningslöst att ställa upp i EU-parlamentsvalet. Därför röstade vi nej till en högerdominerad, inkompetent och till viss del djupt reaktionär kommission. Ur ett vänsterperspektiv så kan vi inte rösta fram en kommission som kommer att påtvinga oss privatiseringar och avregleringar och lägga fram i vårt synsätt dåliga direktivförslag.

Men det som verkligen kommer att avgöra EU:s utveckling mot federalism är inte Barrosos nederlag utan den nya konstitutionen som undertecknades i fredags.

I och med den stärks EU:s överstatlighet på 48 områden genom att EU-parlamentet får bestämma tillsammans med ministerrådet. Bland dessa kan nämnas jordbruk, hälsa, turism, bistånd, energi och hela unionens budget. Vidare så försvinner enhällighet i stort sett helt som grundläggande princip för beslut i ministerrådet och kommissionen får fler områden att helt bestämma över, trots att det är ett tjänstemannaorgan. Riksdagens grundlagsfästa roll som lagstiftare undergrävs genom att unionen kan ges ännu mer makt utan fördragsändringar.

Denna nya konstitution sväljer både Persson och Reinfeldt med hull och hår. Den ska klubbas igenom utan folkomröstning eller riksdagsval innan beslutet tas. Att detta resulterar i ännu mer federalism verkar däremot inte bekymra Persson eller Reinfeldt det minsta.

Vänsterpartiet har som sagt alltid sagt nej till maktöverföring till EU. Men socialdemokraterna och de borgerliga partierna har visat sig politiskt tondöva inför dessa krav. Lika tondöva som de är inför kravet på en folkomröstning om den nya konstitutionen.

Det stora problemet i dag är inte om kommissionen får mindre inflytande utan hur vi förhåller oss till förslaget om en ny konstitution. Vill vi undvika mer överstatlighet så är det bara ett klart nej till den som gäller. Men för att få möjlighet att säga nej så krävs en folkomröstning.

Frågan är varför regeringen är så rädd för en sådan.

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons