Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU i folkets tjänst, inte tvärtom

Annons

EU-parlamentet kommer från och med nästa mandatperiod (2009-2014) att införa en ledamotsstadga. Den innebär att samtliga ledamöter får en enhetlig lön från EU-parlamentet. Svenska ledamöter får därmed en avsevärd löneökning. I dag har en svensk EU-parlamentariker 54 500 kronor i månaden, samma lön som en riksdagsledamot. Med det nya systemet får han eller hon nästa år cirka 80 000 kronor.

Junilistan anser att ledamöterna i EU-parlamentet ska få lön från sina nationella parlament och att de svenska ledamöterna ska ha en lön som motsvarar en riksdags-ledamots. Den så kallade subsidiaritetsprincipen ska vara vägledande. Varje enskild medlemsstat att avgöra vilken ersättning som ska utgå till landets ledamöter. De nationella ersättningarna till EU-parlamentarikerna är anpassade efter det faktiska löne- och kostnadsläge som råder i den medlemsstat de kommer ifrån. Ledamöterna bör få lön från sina hemländer och också betala skatt där.

Den nya ledamotsstadgan innebär att åtskilliga EU-parlamentariker får en lön som är flera gånger högre än motsvarande lön i hemländernas parlament. Det försvagar EU-parlamentarikernas band med väljarna och stärker i stället lojaliteten till EU:s institutioner. Det är viktigt att EU-parlamentarikerna inte betraktas som en privilegierad elit av väljarna i hemlandet, utan att villkoren någorlunda står i överenskommelse med det nationella löneläget för motsvarande positioner.

Det nuvarande systemet med reseersättningar, utan hänsyn till faktiska kostnader, och baserade på schablonmässiga ersättningar, är fullständigt orimligt. Ledamöterna ska naturligtvis ersättas bara för sina faktiska resekostnader. Att systemet med reseersättningar inte kan reformeras utan att en ledamotsstadga antas är rent nonsens. Det är bara en retorik som de parlamentariker som röstat ja till de nya lönerna och ersättningarna använder för att slippa framstå som giriga.

Endast två partier röstade nej till de höga EU-lönerna, nämligen Junilistan och Miljöpartiet. Alla andra partier röstade ja, bortsett från Vänsterpartiet som förvånade genom att lägga ned sin röst.

Junilistan är det EU-kritiska alternativet i EU-valet. Att vara kritiker är att bry sig. En röst på Junilistan är en röst för ett modernt och effektivt EU-samarbete, där EU endast styr över gränsöverskridande miljöfrågor och underlättar den fria rörligheten som gör det enkelt att handla, resa och studera i Europa. Vi behöver samarbete med andra länder, men vi behöver inte säga ja till allt.

Junilistan vill ha ett EU i folkets tjänst – inte ett folk i EU:s tjänst.

Åsa Sundh

kandidat i valet till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons