Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-parlamentariker Åsa Westlund (S): Skrämmande om Bisfenol A

Många satte nog morgonkaffet i halsen nyligen då Svenska Dagbladet presenterade då sin granskning av hur Bisfenol A i konservburkar förs över till människor.

Annons

SvD har låtit fyra av sina reportrar gå på konservburksdiet för att undersöka om intag av mat från konservburkar påverkar halterna av det hormonstörande ämnet Bisfenol A i kroppen.

Resultaten är oroande. Efter två dagars diet ökade halterna i testpersonernas urin med flera tusen procent.

Bisfenol A används som råvara och som mjukgörare i plast. Ämnet är en så kallad hormonstörare vilket innebär att det kan orsaka skada på ekosystem och människors reproduktiva förmåga.

Inom EU används över en miljon ton Bisfenol A varje år. Ämnet finns i många fler produkter än konservburkar i vår vardag; tangentbord, kvitton, vissa rörledningar och kopieringspapper för att nämna några.

Forskning visar att Bisfenol A lätt frigörs ur plastföremål och tas upp av människokroppen. Samtidigt kopplas Bisfenol A till alltifrån hjärt- och kärlsjukdomar till effekter på äggstockar, äggceller och spermier, ökad risk för missfall samt effekter på beteende hos barn.

Jag var pådrivande för att förbjuda förekomsten av Bisfenol A i nappflaskor i EU. Flera länder i Europa, däribland Sverige, har förbjudit ämnet även i barnmatsförpackningar. Men det räcker inte.

Användningen av Bisfenol A behöver regleras i alla produkter som kommer i kontakt med mat, inte bara barnmatsburkar. Det handlar om vanliga konserver, men också matlådor, köksgeråd och tallrikar i plast. Förbudet mot bisfenol A i nappflaskor och barnmatsburkar är bra, men det är en chimär att man kan skydda foster och barn tillräckligt genom enbart dessa förbud.

För att skydda foster – som tros vara extra känsliga – behöver man skydda gravida, och det kan man i princip inte göra utan att skydda alla vuxna. Redan runt ett års ålder äter barn ofta samma mat som vuxna, till exempel majs, krossade tomater och svamp på burk. Således är ett förbud i enbart barnmatsburkar inte tillräckligt för att skydda barnen.

Som rapportör för Europaparlamentets betänkande om hormonstörande ämnen kommer jag att föreslå hur vi ska gå vidare för att reglera Bisfenol A och andra hormonstörare på EU-nivå. Mitt uppdrag innebär att ta fram konkreta förslag på åtgärder till skydd för folkhälsan.

Även om forskningen fortfarande inte har alla svar är det sammanlagda forskningsläget tillräckligt oroande för att vi ska agera. Vi måste ta försiktighetsprincipen på allvar. Jag tänker arbeta för större säkerhetsmarginaler och att alla ämnen med hormonstörande effekt måste omfattas av högre säkerhetskrav än i dag.

Vi kan inte fortsätta låta våra barn vara ofrivilliga försökspersoner. Det är dags att ta problematiken med hormonstörande ämnen på större allvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons