Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s utvigning oroar Brasilien

Annons

EU:s historiska utvidgning har varit en ledande nyhet i Brasilien under den senaste tiden. Den 1 maj fylldes Folha de São Paulos (São Paulobladets) förstasida med bilder från de nya medlemsstaternas firande. "Idag går de före detta kommuniststaterna med i EU", löd rubriken. Inuti var tidningen späckad med bakgrundsartiklar med tidslinjer och förklaringar om hur EU fungerar.

EU:s expansion kan få stora konsekvenser även för den sydamerikanska kontinenten. Kanske blir konsekvenserna störst för Paraguay, Uruguay, Argentina och Brasilien, som utgör frihandelssamarbetet Mercosul. Mercosul förhandlar med EU om ett utvidgat handelsavtal som väntas bli klart redan i år. Eller rättare sagt, i förhandlingarna med de äldre 15 medlemsstaterna verkade det som att ett avtal skulle kunna slutas i år.

Nu vet ingen riktigt hur det kommer att gå. Brasiliens regering är orolig. Under perioden 2000-2002 exporterade Brasilien spannmål till EU för ett värde av 88 miljoner euro. Det är en avgörande summa för Brasilien och oron är nu stor för att de nya medlemsländernas inträde i unionen ska innebära en minskad export till Europa.

Många av de nya EU-medlemmarna är också beroende av sitt jordbruk och dess export. Det är inte otroligt att EU-länderna kommer att köpa sitt kött av sina nya handelspartners i stället för av Brasilien.

Brasilien har nu begärt kompensation av EU för troliga exportförluster. Antingen genom ökade handelskvoter eller genom minskade handelstullar. Enligt Världshandelsorganisationen kan en medlemsstat generellt kräva kompensation av en annan medlemsstat som sluter ett avtal som missgynnar handeln mellan de två medlemsstaterna.

EU har dock deklarerat att någon kompensation till Brasilien, eller till andra medlemmar som USA, Kina och Pakistan, inte blir aktuellt.

Enligt EU innebär utvidgningen i stället en stor fördel för Brasilien: Förutom att Brasilien får tillgång till handel med ett mycket större EU, tvingas de nya EU-medlemmarna att anpassa sina handelstullar till EU-nivå. I jordbruksländerna Ungern och Polen innebär anpassningen minskade tullar gentemot Brasilien. I Tjeckien och Estland kommer handelstullar däremot att öka. Kvarstår gör dock problematiken om Brasiliens handelskvoter som är anpassade till 15 länder och inte 25, och därtill att förhandlingarna om ökade kvoter mellan Mercosul och EU kan förhalas av de nya jordbruksmedlemmarna.

Fransmännen har fått sällskap vad gäller jordbruksprotektionism. Det är i och för sig förståeligt att EU prioriterar handel med sina nya europeiska partners, eftersom handel med Östeuropa kommer att leda till ekonomisk tillväxt i EU. Samtidigt är det viktigt att EU inte avskärmar sig från omvärlden. Som en tillväxtregion i världen har EU ett socialt ansvar gentemot folk i världen. Detta ansvar praktiseras på bästa sätt genom handel, men genom en rättvis handel.

Man kan hoppas att de stora jordbruksländernas inträde i EU kommer att omöjliggöra EU:s vansinniga jordbrukssubventioner som leder till en europeisk överproduktion, vars rester säljs till dumpade priser på världsmarknaden och konkurrerar ut utvecklingsländer. Detta är inte ett bevis på socialt ansvar och solidaritet.JAKOB JOHANSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons