Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU - smalare men vassare!

Annons

Det är val till Europaparlamentet den 13 juni. 450 miljoner människor

i Europa har möjlighet att gå till valurnorna och delta i det största demokratiska valet i Europas historia. Vilka alternativ har du då som svensk medborgare att välja mellan? Ett parti säger att Sverige ska gå ur EU, ett annat hotar med att allt och alla som kommer från länder utanför Sveriges gränser kommer hit för att dra nytta av oss och utnyttja våra system. Vi menar att dessa inställningar inte är särskilt hållbara för att bygga vidare på det europeiska samarbetet.

Valet till Europaparlamentet ses av många som ett val om EU, om vad som kommer att ske långt borta i Bryssel och Strasbourg. Men det handlar om så mycket mer. Egentligen är valet den 13 juni ett lokalval. Varför? För att EU är vår miljö, vår säkerhet och vår fred. EU finns runtomkring oss varje dag.

Vi behöver ett europeiskt samarbete för att hjälpas åt att få bort drogerna från våra gator. Vi behöver samarbete för att få en renare miljö. Vi behöver samarbete för konfliktlösning och krishantering. Vi behöver samarbeta om tillväxt, inre marknad och rättvisare världshandel. Och vi behöver samarbete för att motverka människohandeln. Vi behöver ett överstatligt, tydligt EU som sysslar med dessa frågor, som ägnar sig åt de områden där europeisk handling verkligen behövs.

EU ska däremot inte lägga sig i hur våra lekparker ska se ut, hur mycket sand som ska finnas under gungorna eller hur långt det ska vara mellan dem. EU ska heller inte ägna sig åt att mäta vattenkvaliteten längs våra kuster, det sköter vi mycket bättre själva. Likaså sköter vi snuset och jakten på morkullor själva bäst i Sverige. All den tid, pengar och administration som dessa frågor tar måste vi ta bort. Vi och centerpartiet vill att EU ska ägna sig åt stora gränsöverskridande frågor - EU behöver bli smalare men vassare.

LENA EK

Centerns förstakandidat till EU-parlamentet

JÖRGEN JOHANSSON

Riksdagsledamot (c)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons