Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa lyssnar (inte) och ja-partierna håller tyst

Annons

Det dokument som antogs av EU:s toppmöte i juni har den tjusiga rubriken "Europa lyssnar". Däri framhålls att det är viktigt att lyssna in vad folket tycker. Detta givetvis med anledning av att folken i Franrike och Nederländerna sagt nej till konstitutionsförslaget.

Den påbjudna reflektionstiden ska förlängas men senast år 2008 ska ett beslut tas om den fortsatta processen. Men samtidigt betonar man nödvändigheten av att konstitutionen antas för att EU ska kunna fortsätta på den inslagna vägen.

Så ser taktiken ut från makthavarna. På ytan vill man ha debatt och dialog men i praktiken har man redan bestämt sig. Konstitutionen ska pressas igenom när tiden är mogen. Europa lyssnar men vill inte höra ett opassande svar. Detta leder naturligtvis till att EU:s redan svaga förtroende urholkas ytterligare. Men så långt från verkligheten lever EU:s makthavare att man inte ens vill inse detta.

Jag har förgäves sökt efter debatten i vårt eget land men tyvärr är det alldeles tyst från ja-partierna i Sverige.

Kanske blir det en förändring efter valet. Men det är de ledamöter som väljs in i september som kommer att besluta om konstitutionen - om vi inte lyckas genomdriva en folkomröstning om den förstås. Men hittills har ju ja-partierna vägrat ställa sig bakom kravet på folkomröstning så det är nog inte något troligt alternativ.

Alltså är det nu riksdagskandidaterna ska bekänna färg angående hanteringen av konstitutionen. Väljarna i Västmanland har rätt att före valet få veta vad de socialdemokratiska och borgerliga riksdagskandidaterna anser om konstitutionsförslaget och hur det ska hanteras.

Det vore illa om de som företräder EU-positiva partier medverkar till att konstitutionen smygs in bakvägen utan att väljarna har fått möjlighet att väga in frågan när de röstar. Är det för att man inte vill veta vad folket egentligen tycker som man undviker frågan?

Hur vore det om Europa verkligen började lyssna och de EU-positiva partierna började tala om konstitutionen?

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons