Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Brischetto: Lokala åtgärder löser inte problemet, men vi bör göra det som kan göras

Annons

Jag vill tacka Karl-Erik Andersson, för att han tog upp denna mycket viktiga fråga!

Som han så riktigt skriver så har flera militära rapporter tagits fram under de senaste åren som bland annat behandlar risken för oljebrist som kan tänkas drabba oss inom de närmaste åren.

Vad man avser med ”de närmaste åren” är olika i olika rapporter. En amerikansk rapport, Joint Operation Environment, anger till exempel 2012-2015. Den tyska rapport som Andersson refererar till är mer optimistisk och anger 2025 som tidigast.

Även om jag håller med om Anderssons slutsatser (att vi måste satsa på kärnkraft, solenergi och biogas) så är detta inte en lösning på problemet med oljebrist, förutom biogas som kan ses som en dellösning. Olja används främst inom transportsektorn och inom jord- och skogsbruket.

Jag skulle vilja att länet (eller åtminstone kommunen) tillsätter en arbetsgrupp som utreder och föreslår åtgärder som kan implementeras för att få ett bättre utgångsläge i händelse av en oljekris. De befintliga satsningarna på biogas är förstås alldeles utmärkta och bör byggas ut.

Ett annat exempel på en viktig fråga är: Hur skulle jord- och skogsbruket klara sig?

Jag tror inte det finns tunga maskiner som kan köras på biogas. Vad kan man köra jordbruksmaskiner på? Biodiesel? Borde vi lokalt starta en produktion av biodiesel? DME? Finns det maskiner som kan köras på DME?

Man bör fundera på alla övriga industrier med stora transportbehov. Finns det järnvägsspår framdragna som skulle trygga transporter till och från huvudjärnvägar och hamn?

En arbetsgrupp skulle säkert komma på flera andra förslag. Självklart löser vi inte detta problem genom enbart lokala åtgärder.

Men å andra sidan, vi kan inte påverka andra länders politik men kanske i Sverige och i ännu högre grad lokalt?

Även om vi lokalt inte använder en droppe olja i våra transporter medan alla andra är beroende av olja och världsekonomin som följd av en oljekris kraschar eller hamnar i recession så får även vi stora problem.

Men det vi kan göra lokalt bör vi göra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons