Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Jonsson (C): Brottsförebyggande är inte rasism

Annons

Avni Dervishi, Riksdagskandidat (FP) kallar mig den 4 augusti rasist när jag i en kort artikel tar upp frågor om grova våldsbrott och straffpåföljder. Till honom och alla andra har jag två klara besked;

I valrörelsen 2002, 2006 och nu år 2010 stod/står det på mitt personliga valvykort som en av flera hjärtefrågor - ”Sämre arbetsmiljö för kriminella”. Det gäller såväl svenska som utländska skurkar i vårt land.

Tyvärr motsäger statistik från Brottsförebyggande Rådet Avni Dervishis påstående om att brottsbenägenheten skulle vara i stort sett lika för medborgare som är födda i Sverige och de som är född utomlands och bor i Sverige. 88 procent av de utlandsfödda begår inga brott i Sverige. Samma siffra för svenskfödda är 95 procent. Skillanden mellan de 12 procent utlandsfödda och de 5 procent svenskfödda som begår brott i Sverige, vore inget att orda om, om det gällde förseelser som att gå mot röd gubbe, felparkering och fort-körning.

Tyvärr är det dock för grova våldsbrott som mord, dråp och våldtäkt som skillnaderna är störst mellan svenskfödda och utlandsfödda. Det är för mig ingen större överraskning. Bland den överväldigande hederliga majoriteten av folk som beviljas asyl i Sverige från kroniska konfliktom-råden som präglats av våld, hot om våld och ringa respekt för ett människoliv under många årtionden, finns naturligtvis individer som tagit intryck av sin uppväxtmiljö. Och som tar med sig gamla vanor till det nya landet.

Jag är själv anhängare till att vi skall ta emot människor på flykt för sitt liv och ge dem en ny start i vårt land. Har man den inställningen så är det också rimligt att hantera utlandsfödda och svenskfödda på samma sätt.. Frågorna till skurkarna är de samma: 1. Vem är det som begår brottet? 2. Varför begår han/hon brott? 3. Vad skulle få den kriminelle att avstå från att begå brott?

Laglydnaden ökar och brottsligheten minskar om brottspåföljden blir något som den kriminelle frukar. För svenska skurkar verkar det vara tanken på att få avtjäna sitt svenska straff i ett annat land, till exempel Ryssland. För utländska skurkar verkar det vara att bli utvisad till sitt hemland efter avtjänat straff i Sverige.

Frågan om straffpåföljd för halvvuxna ungdomar som begår grova brott är självfallet inte enkel. Ålder, mognad och insikt om konsekvenser av det egna handlandet är ju inte alltid saker som följs åt i den åldern. Det är dock stötande för många att straffet för den 16-årige mördaren i Västerås bara blev tre år, samt att han inte utvisas ur landet efter att ha avtjänat sitt straff.

Hur vi gör Sverige hederligare är ett gemensamt projekt för oss som är födda i Sverige och nysvenskar som kommer från ett annat land. Jag välkomnar alla goda krafter i det arbetet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons