Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Jonsson (C): Gör Elba till vårt ”Key West”

Annons

Det bör göras en förstudie om väg ut till Östra holmen och Elba.

Många har vältaligt pekat på möjligheterna att utveckla öarna utanför Västerås i Mälaren. Tyvärr har det hittills inte varit så mycket verkstad i frågan.

Investeringsbehov, krav från finansiärer, kommunikationer med färjor, stadsförvaltningens syn på frågan och entreprenörers intressen, har inte alltid gått i takt. En genomtänkt politisk vilja har också saknats i frågan.

I egenskap av ledamot i Fastighetsnämnden vill jag nu lufta frågan om ett sätt att lösa upp knutarna när det gäller Östra holmen och Elba.

Jag söker respons på iden att bygga en väg från Tegeludden via Östra holmen ut till Elba. Totalt sett skulle stenpiren ute i sjön bli cirka 1 200 meter lång, exklusive vägen på fastmark ute på Östra holmen.

Mälaren är mycket grund där piren är tänkt att byggas. Vi har just nu mycket stenmassor över från Ikea-bygget på Erikslund. Stenpiren bör byggas på sådant sätt att fotgängare, cyklister, kollektivtrafik och taxi kan nyttja piren för att ta sig till och från Östra holmen och Elba. Piren kan med fördel också bli förtöjningsplatser för fritidsbåtar och fina fiskeplatser där medborgarna kan sportfiska.

Med en fast förbindelse till de två öarna säkras den viktigaste faktorn för privata investeringar ute på Östra holmen och Elba. Nämligen att många Västeråsare snabbt och enkelt ska kunna komma till och från öarna.

Utan tidtabell och utan begränsningar i färjekapacitet.

Jag ser framför mig liknande investeringar ute på Östra holmen och Elba som har gjorts i Ulvöhamn i Örnsköldsviks kommun och Fjäderholmarna i Stockholm. Fast i Västeråsfallet försörjd med fast förbindelse från Tegeludden ut till de två öarna.

Med denna debattartikel väcker jag frågan om att göra Östra holmen och Elba till vårt eget ”Key West”.

Vill vi västeråsare ha en fast förbindelse ut till Östra holmen och Elba? Första steget kan vara att göra en förstudie om kostnader och intäkter för denna åtgärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons