Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Jonsson (c): Inget problem att Teknikbyn inte växer?

Annons

Stadsdirektör Monica Ericsson och kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (m), båda med minimal egen yrkeserfarenhet från eget företagande eller jobb i den privata sektorn, är inte oroliga för att Teknikbyn i Västerås inte längre uppvisar någon nettotillväxt i antal företag räknat. Inte ens i högkonjunktur då nettotillväxten borde vara lika stor som den bruttotillväxt per år som damerna hänvisar till.

Under de första åtta åren låg nettotillväxten på över 25 företag per år i genomsnitt. Istället ses det nu som positivt att företag lämnar Teknikbyn om dessa etablerar sig på annan plats i Västerås.

Det är ett synsätt som inte delas av företrädare för Teknikbybolagen, Fastighetsägarna i Teknikbyn eller någon annan professionell utövare inom teknikparksvärlden. En teknikparks alternativ i hela världen är bara två: Väx eller dö!

Unells och Ericssons vision om en liten, lagom och lydig Teknikby som "underleverantör av önskvärda företag" till storföretags- och byråkratstaden Västerås är inget alternativ i verkligheten. En stor, stark och självständig Teknikby med många driftiga utmanare på olika etablerade marknader är det enda livskraftiga alternativet till det som blir resultatet om man fullföljer Unells och Ericssons tankegångar om önskvärd nolltillväxt i Teknikbyn.

Resultatet blir då på sikt ingen Teknikby alls. När incitamenten för de privata entreprenörernas medverkan i ett samverkansprojekt försvinner, spelar det ingen roll vad stadsdirektörer, kommunpolitiker, storföretagsgubbar och akademiker tycker. Då är loppet kört.

Tror dock att Teknikbyn trots allt kan repa sig trots ett ogynnsamt maktkonservativt önsketänkande från flera av Teknikbyns dominerande aktieägare. Hoppet står till att majoriteten av de cirka 250 intressenterna i Teknikbyn trots allt fattar frågan om tillväxtens betydelse för Teknikbyn. Samt insikten att tillväxt är gräs som växer underifrån och uppåt. Inte hängrankor som växer uppifrån och neråt, som många styrande i Västerås tycks tro.

Evert Jonsson

ledamot av Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons