Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Jonsson (c): Västerås flygplats behöver en "Foppa"

Annons

I landets sjätte största stad är det fler än en som vill att Västerås ska följa exemplet från Hudiksvall, den enda kommun i Sverige som lagt ner sin egen flygplats. Och då efter att Hudiksvall fått direktförbindelse med snabbtåg från Hudiksvalls central ända in i Arlandas terminaler med en restid på två timmar.

På andra ställen i Sverige är det större enighet kring- och bättre drag under galoscherna i frågan om att utveckla flyget till och från den egna ortens flygplats.

I Örnsköldsvik startar hocheystjärnan Peter "Foppa" Forsberg, tillsammans med de tolv största företagen i Örsköldsvik ett nytt flygbolag för att förbättra flygkommunikationerna till och från orten. Nu trafikeras sträckan Örnsköldsvik - Arlanda "bara" av SAS.

"Det är för näringslivets skull vi gör detta," sade nya flygplatsbolagets ordförande Jan Olov Backman till Aftonbladet. "Vi vill utveckla regionen och då krävs det fler turer till Örnsköldsvik. Det blir allt svårare att utveckla näringsverksamhet här i kommunen då flygtrafiken ser ut som den gör idag. Vi tar helt enkelt saken i egna händer", fortsätter han.

Vad gör Västerås stjärnor med ABB:s Sten Jacobsson och de övriga lands- och platscheferna inom storföretagen i samma fråga? Västerås behöver ett flygbolag som tar näringslivets folk och andra resenärer ut till ett stort europeiskt flygplatsnav för vidare transport till världens alla hörn. Vad är viljan och initiativförmågan hos de tolv största Västeråsföretagen i denna fråga? Muskler saknas ingalunda hos dessa tolv att följa Örnsköldsviks exempel istället för Hudiksvalls.

Eller är det så att andan på toppen av tjänstemannastrukturerna i det lokala

näringslivet i Västerås också präglas av det som landshövding Mats Svegfors så träffsäkert beskrev i sin nu klassiska debattartikel i VLT sommaren 2007? Svegfors föreslog att en staty borde resas vid infarten till Västerås med följande inskription: "Välkommen till Västerås. Här börjar gnällbältet. Här gör dom ingenting. Och gör dom något så gör dom fel."

Evert Jonsson

ledamot av Västerås

kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons