Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Jonsson: Lycka till framöver, Teknikbyn!

Annons

Den 6 april 2008 var det tio år sedan aktiebolaget Teknikbyn, Västerås Technology Park AB bildades. På tio år är det mycket som har förändrats i Västerås. Mycket till det bättre, men inte allt. Västerås var 1998 och åren därefter en stad i kris. ABB var konkursfärdigt. Metallverken hade tidigare sålts till Outokumpu. Neddragningar hade gjort Kopparlunden till en halv spökstad. Ica hade flyttat huvudkontoret till Stockholm. Ljuspunkterna var Mälardalens högskola och Teknikbyn. Landshövding Mats Svegfors sade då: "Tänk bort Mälardalens högskola och Teknikbyn: Hur skulle vi i Västerås må då?"

Krisen i slutet av 1990-talet fick Västerås att nyktra till. Ledarskapet vid det tillfället var robust på många stolar i stadens maktstruktur. Hasse Odenö på högskolan, Anders Narvinger på ABB, Gustav Ohlsson på Outokumpu, Jan Rydh och senare Mats Svegfors på länsstyrelsen, var bra regionala ledare sett ur Teknikbyns synvinkel. De fattade frågan och ville hjälpa till. I ABB-krisens spår ville även Åke Hillman hjälpa till. Det fanns en uppslutning i staden kring Teknikbyn.

Undertecknad hade förmånen att under åtta år tjäna som förste vd för Teknikbyn och leda en fri, stark och självständig teknologipark. Detta till glädje för de som ville ha

resultat och inte sällan till förtret för de som ville ha kontroll utöver den kontroll som ges genom normalt styrelsearbete.

När Teknikbyn i februari år 2006 vuxit från noll till 210 företag och drygt 1500 med-

arbetare fick den dåvarande styrelse nog av tillväxtprojektet Teknikbyn. Styrelsen förkastade förslaget från vd att köra upp Teknikbyn till 400 företag, 3 500 medarbetare och över fyra miljarder kronor i sammanlagd omsättning i alla företagen.

Med nya människor i styrelsen svängde majoriteten över till en annan syn på Teknikbyn som funnits med hos några intressenter ända sedan starten: Hotet Teknikbyn. Det fanns ur vissa särintressens perspektiv fog för denna oro. Med många teknikföretag ökar de traditionellt lägre satta lönerna för civilingenjörer i Västerås.

Många livskraftiga ingenjörsföretag ger ingenjören tre alternativ till att fortsätta som förut - starta eget, börja jobba hos en jobbarkompis som driver företag eller byta till det inflyttade ingenjörsföretaget. Många ingenjörsföretag i Västerås var då och är än idag inte ett populärt tema hos den nuvarande ABB-ledningen på Ottar.

Teknikbyns Företagsgenerator ger skattebetalaren cirka 100 gånger högre avkastning på en skattekrona än högskolans motsvarande satsning på Idélab, som nu står modell för Teknikbyns så kallade inkubator. Detta

faktum föll inte nya högskolerektorn

Ingegerd Palmér på läppen. Likaså var det med Teknikbyns remissvar där förslaget att göra Mälardalens högskola till en del av

Örebro Universitet avvisades.

Jag tror dock att Teknikbyn som tillväxtprojekt kan komma igen, efter två år av

utebliven tillväxt i högkonjunktur. Det inträffar troligen när Västerås kör in i:

* nästa lågkonjunktur,

* strukturella neddragningar i Västerås storföretag,

* neddragningar på Högskolan när inte

studenterna orkar fram till examen,

* obefintlig befolkningstillväxt exklusive flyktingmottagningen.

Jag önskar Teknikbyn all framgång under de kommande tio åren!

Evert Jonsson

egen företagare

vd för Teknikbyn 1998-2006

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons