Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert ­Jonsson: Tillväxtens tio budord!

Annons

Landshövding Mats Svegfors startade sommarens mest intressanta debatt i VLT med förslaget om en staty vid Västerås entré som påminner de förbifarande att "Nu kör du in i gnällbältet". Frågan om mera eget företagande och mindre synpunkter på vad andra gör eller inte gör är en central linje i debatten. Frågan är också nyckeln till framtida tillväxt och välstånd i vår stad.

I det sammanhanget fann jag en opublicerad artikel som jag skrev för drygt fyra år sedan - Tillväxtens tio budord! - vilken i någon del kanske kan föra frågan om mera företagande och tillväxt i Västerås framåt. Budorden lyder som följer:

1. Starta med en idé som du gör till ett företag. Ta ut en bra tillväxtvinkel. Resten av jobbet är bara att hålla vinkeln och visa uthållighet.

2. Sätt upp tydliga och mätbara mål. Gör det själv eller ge en målinriktad verksamhetsledare med stor integritet, lösa tömmar att nå uppsatta mål.

3. Låt ledaren välja ut ett litet bra lag som kompletterar chefen och som driver ett stort nätverk som gör jobbet.

4. För lite och för mycket pengar i startfasen omöjliggör att vi når uppsatta mål.

5. Pengar från en krävande kund är alltid bästa riskkapitalet. Riskkapital från staten och kapitalet är alltid second best.

6. För få eller för många kompisar bland höjdarna i etablissemanget omöjliggör en framgångsrik satsning.

7. Var skeptisk mot de som hävdar "kvalitet" i den egna verksamheten när kvantitativa mått eller mätbara resultat saknas.

8. När du har kört i kapp eller ifrån konkurrenterna - lägg in en högre växel och sätt upp nya mål.

9. Om du är anställd: Begär bra betalt för ett bra jobb, samt arbetsro i form av 18 månadslöner om styrelsen ledsnar på dig.

10. Håll fingrarna borta från syltburkarna som är oförenliga med jobbet.

Evert Jonsson

Egen företagare i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons