Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Facket låter prestigen gå före sakfrågan"

Årligen sätts i snitt 20 företag i blockad av facket för att få till stånd ett kollektivavtal. Salladsbaren Wild -n Fresh i Göteborg är bara det senaste exemplet. I de fall där en blockad inte stoppar företagaren sätts gärna sympatiåtgärder in, oftast från Transportarbetarförbundet, så att inga leveranser till och från företaget kan ske.

Annons

På grund av det fackliga agerandet går en del av företagen i konkurs eller måste läggas ned. I Wild -n Freshs fall innebär fackets -framgång- att man lyckats trycka ner en ung kvinnlig företagare i skorna, så att hon ger upp och säljer.

Det här handlar endast om att facket vill statuera principiella exempel, och man låter därför prestigen gå före sakfrågan. Vilka villkor som företagaren ifråga erbjuder sina anställda bryr sig facket inte om. För det spelar i deras värld ingen roll om villkoren är bättre eller sämre än kollektivavtalet föreskriver, bara att det inte finns något kollektivavtal är ett hot nog.

På det här sättet krossar maktfullkomliga fackföreningar enskilda företagare och entreprenörer och lägger krokben för de arbetare som bara vill tjäna sitt leverbröd.

Genom sitt agerande håller facket på att spela ut sin egen roll och visar att man hellre sätter sina egna maktintressen i första rummet än att arbeta för de anställdas bästa.

Är det i förlängningen rimligt att fackföreningarna kan använda blockader att tvinga företag skriva på kollektivavtal, samtidigt som de kan använda möjligheten att undanta icke medlemmar från -först in sist ut- regeln för att tvinga anställda gå med i facket? Facken borde inte ha denna rätt till tvång.

Anna Hård af Segerstad

Verksam i borgerliga

tankesmedjan Captus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons