Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackförbund: Bygg ut Södertäljeslussen!

En utbyggnad av slussen i Södertälje har debatterats i många år. Slussen byggdes 1924 och var väl dimensionerad för den
tidens fartygsstorlek. Men nu har tiden hunnit ikapp 1924 års framtidssyn.

Annons

Framtidens fartyg kommer att öka i storlek och kommer därför inte att kunna passera Södertäljeslussen som den ser ut i dag.

Utbyggnaden av infrastruktur såsom slussen, vägar och järnvägar hänger inte alls med i utvecklingen när det gäller tillfarten till hamnarna i Västerås, Köping, Gyproc i Bålsta samt Hässelby och motsvarar inte nutida och framtida krav från kunder och godsägare i vår region. Staten och Sjöfartsverket i det här fallet måste satsa de pengar som behövs för att slussen ska byggas ut och leddjupgåendet i Mälarleden säkras till sju meter.

Vi anställda i Mälarhamnar AB och våra kunder har förstått detta sedan länge, men staten och Sjöfartsverket har inte tagit till sig våra åsikter på ett bra sätt. En utbyggnad av slussen är en förutsättning för att företagen i vår region ska kunna utvecklas och inte avvecklas.

Utbyggnaden av slussen är också nödvändig för att det inte ska bli ökad lastbilstrafik på vägarna. Sjöfarten till Mälarhamnar AB i Västerås och Köping motsvarar idag 220000 långtradare per år. Vi vill också att staten och Sjöfartsverket tar till sig EU: s politik om en överflyttning av gods från landsväg till inre vattenvägar.

Hamnanläggningar och all annan infrastruktur är nödvändig för att hela vår region ska utvecklas och miljövinsterna är betydande om man satsar pengar på sjöfarten i Mälaren.

Ivar Pedersen

Sv Transportarbetarförbundet

Mälarhamnar AB Västerås

Jan-Olov Sand

Sv Transportarbetarförbundet

Mälarhamnar AB Köping

Kent Karlsson

HTF, Mälarhamnar AB

Svante Bylund

LO:s ordförande i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons