Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta går sin egen väg

Annons

I VLT den 25 juli anklagas fyra kommuner för att de "sviker barnen till missbrukare." Debattörerna från SSU och UNF Robert Damberg, Anna Sjödin, Gabriel Wikström och Gustav Kihl bygger denna slutsats på endast en observation. Nämligen om kommunen i fråga har en så kallad stödgrupp eller ej.

Det synes mig vara en snäv tolkning och ett smalt underlag för så starka omdömen. Själva tanken på att alla kommuner ska anbefallas göra lika utan någon egen analys av behov och resurser ter sig förlegad, särskilt som resultaten av sådant centralistiskt tänkande inte alltid varit så lysande.

För övrigt underbyggs argumentationen i artikeln av två fall i landet där socialtjänsten inte i något av fallen hade någon uppgift om missbruk, så hur en stödgrupp skulle kunna förhindrat dessa våldsdåd mot barn är för mig höljt i dunkel. Nåväl, var kommun får väl svara för sig.

För Fagerstas del har vi under de senaste mandatperioderna tredubblat insatserna mot missbruket men valt andra vägar.

Vi har tillsammans med landsting och kyrkan startat en familjecentral för att tidigt kunna stötta familjer långt innan det uppstått problem.

Familjebehandling finns i Fagersta och det ser vi som oerhört viktigt då en fungerande familj ger barnet de bästa utvecklingsmöjligheterna. Vi har byggt ut förskolan och har en anständig personaltäthet och rimliga gruppstorlekar. Vi har satsat mycket på grundskolan och radikalt minskat andelen som går ut utan godkända betyg i kärnämnena.

Vi har satsat på fältassistenter som har tjej- och killgrupper där samtal om alkohol ingår som en del.

Vi har startat tolvstegsbehandling särskilt för ungdomar som komplement till den för vuxna. Jag kan således inte dela de kategoriska slutsatserna från företrädarna för SSU och UNF.

Därmed inte sagt att allt är gott och väl. Det kan säkert göras både mer och bättre i Fagersta som på alla andra orter.

Sedan EU-inträdet har alkohol och andra droger närmast exploderat i tillgänglighet med de förväntade skador som därav uppkommer och där våra insatser, hur ambitiösa de än må vara, ändå riskerar att vara otillräckliga. På alkoholområdet skördar vi nu de bittra frukterna av unionsinträdet.

Företrädare för SSU och UNF kanske skulle ta sig en självkritisk funderare kring hur respektive moderorganisation ställde sig i folkomröstning om inträde i unionen?

Stig Henriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons